Противоречие в МЗ дали учениците в София ще учат онлайн от четвъртък, МОН обявява решението днес Снимка: © Getty Images

Противоречиви са сигналите дали училищата в София ще преминат към дистанционна форма на обучение от 21 октомври (четвъртък).

Това ще се случи според здравния министър Стойчо Кацаров. Ден след като издаде заповедта за новите мерки срещу Covid-19, той каза пред bTV, че от тази дата затварят училищата във всички общини в страната, в които двуседмичната заболеваемост е над 750 на 100 хиляди души от населението. В тази графа попада и столицата, където заболеваемостта вчера беше малко над 750 на 100 хил., а в сряда цифрата е 812,7.

Мярката ще важи, докато заболеваемостта не падне под 750 на 100 хиляди души. Детските градини няма да бъдат затваряни, посочи Кацаров.

Междувременно зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов влезе в противоречие с Кацаров, докато даваше интервю по БНР. В него той каза: „От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение, защото столицата влиза в тези условия по Заповедта на здравния министър".

Думите му засега не са коментирани от здравния министър.

Според заповедта му 50% от паралелките ще преминават към онлайн обучение в общините със заболеваемост между 500 и 750 на 100 хил. – тогава ще действа ротационният принцип със седмична смяна на класовете.

50% от паралелките ще минават към дистанционно обучение в общини със заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. души, ако отсъстват над 20% от учениците или ако са карантинирани над 30% от паралелките.

Министерството на образованието и науката очаква данните от Столичната РЗИ за 14-дневната заболеваемост в София-град, на база на която да реши дали ще се учи на ротационен принцип или учениците ще преминат онлайн. "Днес следобед ще имаме окончателно решение дали от утре учениците в София-град ще минат на онлайн обучение, или от понеделник", заяви министърът на образованието Николай Денков.

Софийският щаб предлага на Министерството на образованието и на здравеопазването учениците от 1-ви до 4-ти клас да продължат присъствена форма на обучение поне до края на седмицата, а всички останали да преминат на обучение в онлайн среда.

Обучението в университетите ще бъде присъствено само при представяне на Covid-сертификат, в противен случай ще се провежда дистанционно.

Зеленият Covid-сертификат няма да важи за учителите и непедагогическия персонал, както се обсъждаше в последните дни.


Как ще се валидира и проверява Covid-сертификатът на различните обществени места

Какво е зеленият Covid-сертификат и как можем да го получимАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024