Снимка: © Getty Images

Противоречиви са сигналите дали училищата в София ще преминат към дистанционна форма на обучение от 21 октомври (четвъртък).

Това ще се случи според здравния министър Стойчо Кацаров. Ден след като издаде заповедта за новите мерки срещу Covid-19, той каза пред bTV, че от тази дата затварят училищата във всички общини в страната, в които двуседмичната заболеваемост е над 750 на 100 хиляди души от населението. В тази графа попада и столицата, където заболеваемостта вчера беше малко над 750 на 100 хил., а в сряда цифрата е 812,7.

Мярката ще важи, докато заболеваемостта не падне под 750 на 100 хиляди души. Детските градини няма да бъдат затваряни, посочи Кацаров.

Междувременно зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов влезе в противоречие с Кацаров, докато даваше интервю по БНР. В него той каза: „От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение, защото столицата влиза в тези условия по Заповедта на здравния министър".

Думите му засега не са коментирани от здравния министър.

Според заповедта му 50% от паралелките ще преминават към онлайн обучение в общините със заболеваемост между 500 и 750 на 100 хил. – тогава ще действа ротационният принцип със седмична смяна на класовете.

50% от паралелките ще минават към дистанционно обучение в общини със заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. души, ако отсъстват над 20% от учениците или ако са карантинирани над 30% от паралелките.

Министерството на образованието и науката очаква данните от Столичната РЗИ за 14-дневната заболеваемост в София-град, на база на която да реши дали ще се учи на ротационен принцип или учениците ще преминат онлайн. "Днес следобед ще имаме окончателно решение дали от утре учениците в София-град ще минат на онлайн обучение, или от понеделник", заяви министърът на образованието Николай Денков.

Софийският щаб предлага на Министерството на образованието и на здравеопазването учениците от 1-ви до 4-ти клас да продължат присъствена форма на обучение поне до края на седмицата, а всички останали да преминат на обучение в онлайн среда.

Обучението в университетите ще бъде присъствено само при представяне на Covid-сертификат, в противен случай ще се провежда дистанционно.

Зеленият Covid-сертификат няма да важи за учителите и непедагогическия персонал, както се обсъждаше в последните дни.


Как ще се валидира и проверява Covid-сертификатът на различните обществени места

Какво е зеленият Covid-сертификат и как можем да го получимАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Асен Василев е с Covid-19

Финансовият министър ще изпълнява задълженията си дистанционно

И "Billions" се подигра с Peloton след "Сексът и градът": "Няма да си отида като Тузаря"

Втори сериал показа герой със сърдечен удар след тренировка на колелото на Peloton

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара