Снимка: © Getty Images

След като здравните власти обявиха, че от 21 октомври в повечето обществени обекти на закрито ще се влиза със зелен Covid-сертификат, на входа на съответните обекти той ще бъде сканиран и валидиран с приложението COVID CHECK BG.

Апликацията е разработена от „Информационно обслужване“ и въпреки че се забави с около месец, излезе официално през август тази година. Приложението е налично в Google Play Store и всеки може да го изтегли и да провери сертификата си. Все още обаче не е достъпно за смартфони с операционна система iOS.

Приложението може да бъде изтеглено тук.

COVID CHECK BG прави проверка чрез сканиране на QR-кода на сертификата за ваксинация, преболедуване или скорошен отрицателен PCR или антигенен тест. Сертификатът може да е на хартиен носител или изтеглен от сайта на Националната здравно-информационна система his.bg.

След сканиране на екрана се появяват две дати – от кога и до кога е валиден документът. Ако става въпрос за ваксинация, сертификатът важи до 1 година след поставената втора доза (или първа за препарата на Janssen). Ако е документ за преболедуване, важи в рамките на 6 месеца след положителния PCR тест. В случай че човек си е извадил Covid-сертификат с отрицателен PCR, той действа за 72 часа, а за отрицателен антигенен тест – 48 часа.

Отдолу в апликацията се изписва датата на раждане, вида на ваксината или теста.

Какво е зеленият Covid-сертификат и как можем да го получим

Апликацията ще служи за проверка на документите на посетители на кина, театри, концертни зали, музеи, галерии, циркове, магазини тип мол, магазини над 300 кв. м (без хранителни, аптеки и др. от критично значение), фитнеси, спортни зали и клубове, басейни, заведенията за хранене и развлечение, хотелите. Всички те попадат сред обектите, достъп до които важи само със сертификата.

За всички работещи в лечебните заведения за болнична помощ и в старческите домове също се изисква наличие на сертификат. Той не важи за училищата, а в университетите ще има валидиране и контрол на входовете, защото документът е изискване за провеждане на присъствено обучение.

Достъпът до администрацията засега ще става без Covid-сертификат, за да не се лишават гражданите от административни услуги.

Сертификатът трябва да бъде представен в съответните обекти от всички граждани на възраст над 18 г. Приложението COVID CHECK BG е достъпно за масово използване от всички граждани на ЕС, които искат да проверят валидността на своите сертификати. България стана една от последните страни, които пускат подобна апликация.

Сертификатите за Covid-19 могат да се съхраняват и в електронен формат в телефона. Българската компания Cardbox ги добави към досегашната си платформа, в която потребителите обичайно събират картите си за отстъпки към различни търговци. Електронното копие се запазва със сканиране на QR-кода от оригиналния документ. Приложението дава възможност и да се добави PDF-файл със сертификата по желание на потребителя. 

Цифровите сертификати за ваксинирани и преболедували граждани вече ще могат да се издават и валидират дори с помощта на Viber – ако потребителите се абонират за официалния чатбот канал на Министерството на здравеопазването.

Има и други удобни app-ове за съхраняването на сертификати - Green Pass Wallet, Yourwallet, Stocard и др.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.