Как ще се валидира и проверява Covid-сертификатът на различните обществени места Снимка: © Getty Images

След като здравните власти обявиха, че от 21 октомври в повечето обществени обекти на закрито ще се влиза със зелен Covid-сертификат, на входа на съответните обекти той ще бъде сканиран и валидиран с приложението COVID CHECK BG.

Апликацията е разработена от „Информационно обслужване“ и въпреки че се забави с около месец, излезе официално през август тази година. Приложението е налично в Google Play Store и всеки може да го изтегли и да провери сертификата си. Все още обаче не е достъпно за смартфони с операционна система iOS.

Приложението може да бъде изтеглено тук.

COVID CHECK BG прави проверка чрез сканиране на QR-кода на сертификата за ваксинация, преболедуване или скорошен отрицателен PCR или антигенен тест. Сертификатът може да е на хартиен носител или изтеглен от сайта на Националната здравно-информационна система his.bg.

След сканиране на екрана се появяват две дати – от кога и до кога е валиден документът. Ако става въпрос за ваксинация, сертификатът важи до 1 година след поставената втора доза (или първа за препарата на Janssen). Ако е документ за преболедуване, важи в рамките на 6 месеца след положителния PCR тест. В случай че човек си е извадил Covid-сертификат с отрицателен PCR, той действа за 72 часа, а за отрицателен антигенен тест – 48 часа.

Отдолу в апликацията се изписва датата на раждане, вида на ваксината или теста.

Какво е зеленият Covid-сертификат и как можем да го получим

Апликацията ще служи за проверка на документите на посетители на кина, театри, концертни зали, музеи, галерии, циркове, магазини тип мол, магазини над 300 кв. м (без хранителни, аптеки и др. от критично значение), фитнеси, спортни зали и клубове, басейни, заведенията за хранене и развлечение, хотелите. Всички те попадат сред обектите, достъп до които важи само със сертификата.

За всички работещи в лечебните заведения за болнична помощ и в старческите домове също се изисква наличие на сертификат. Той не важи за училищата, а в университетите ще има валидиране и контрол на входовете, защото документът е изискване за провеждане на присъствено обучение.

Достъпът до администрацията засега ще става без Covid-сертификат, за да не се лишават гражданите от административни услуги.

Сертификатът трябва да бъде представен в съответните обекти от всички граждани на възраст над 18 г. Приложението COVID CHECK BG е достъпно за масово използване от всички граждани на ЕС, които искат да проверят валидността на своите сертификати. България стана една от последните страни, които пускат подобна апликация.

Сертификатите за Covid-19 могат да се съхраняват и в електронен формат в телефона. Българската компания Cardbox ги добави към досегашната си платформа, в която потребителите обичайно събират картите си за отстъпки към различни търговци. Електронното копие се запазва със сканиране на QR-кода от оригиналния документ. Приложението дава възможност и да се добави PDF-файл със сертификата по желание на потребителя.

Цифровите сертификати за ваксинирани и преболедували граждани вече ще могат да се издават и валидират дори с помощта на Viber – ако потребителите се абонират за официалния чатбот канал на Министерството на здравеопазването.

Има и други удобни app-ове за съхраняването на сертификати - Green Pass Wallet, Yourwallet, Stocard и др.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024