Covid-сертификатът ще може да се издава и валидира през Viber

Цифровите сертификати за ваксинирани и преболедували граждани вече ще могат да се издават и валидират с помощта на Viber.

За целта потребителите трябва да се абонират за официалния чатбот канал на Министерството на здравеопазването, посветен на информация за пандемията - COVID-19 Bulgaria.

Той дава няколко различни опции за работа - от новини и статистика, до новите възможности за издаване и валидиране на сертификати.

При избор на опция "Издаване на сертификат", Viber насочва потребителя към сайта на Националната здравно-информационна система HIS.bg. Оттам всеки може да попълни данните си, за да получи достъп до документа.

Опцията "Валидиране на сертификат" води към app-а на "Информационно обслужване" Covid Check BG, който проверява валидността на цифровите сертификати по QR-код.

Идеята на новата функционалност е да даде "бързина и сигурност за придобиването на необходимия за пътуване и посещение на различни обекти и събития документ".

Как да запазим сертификата за Covid-ваксина в телефона си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023