Окончателно: Йоан Матев е признат за виновен за убийство, но ще лежи само 2 г.

Върховният касационен съд призна Йоан Матев за виновен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г.

Присъдата му обаче е едва 6,5 години лишаване от свобода, от които той вече е изтърпял голяма част от наказанието си - въпреки че повече от година се укриваше от правосъдието.

Остатъкът от присъдата му е под 2 години.

Това слага край на един от най-тежките процеси за убийство в последните години, извършено посред бял ден срещу непълнолетна жертва.

Матев не признаваше вина и се укриваше в продължение на години, въпреки че камери от района на Борисовата градина показваха как бяга от местопрестъплението.

Когато го арестуваха, се видя, че той е променил значително външния си вид - някогашният атлет беше напълнял значително и си беше пуснал брада.

Обвиняемият беше арестуван едва през февруари 2017 г. - почти 2 години след извършеното престъпление. Делото срещу него влезе в съда през 2020 г.

Безспорно беше установено, че той е бил на мястото, записан е на камери как бяга от парка, доказано беше, че след това е променил външността си, сменил е профила си във Facebook и e изтрил снимките от него. Нямаше спор и около това, че именно с ножа, намерен след указания на брата на Йоан, е било наръгано момчето.

На първа инстанция през 2021 г. Матев беше оневинен заради липса на преки доказателства. През 2022 г. той беше признат за виновен и осъден на 6 г. и шест месеца при първоначален строг режим.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023