Окончателно: Йоан Матев е признат за виновен за убийство, но ще лежи само 2 г.

Върховният касационен съд призна Йоан Матев за виновен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г.

Присъдата му обаче е едва 6,5 години лишаване от свобода, от които той вече е изтърпял голяма част от наказанието си - въпреки че повече от година се укриваше от правосъдието.

Остатъкът от присъдата му е под 2 години.

Това слага край на един от най-тежките процеси за убийство в последните години, извършено посред бял ден срещу непълнолетна жертва.

Матев не признаваше вина и се укриваше в продължение на години, въпреки че камери от района на Борисовата градина показваха как бяга от местопрестъплението.

Когато го арестуваха, се видя, че той е променил значително външния си вид - някогашният атлет беше напълнял значително и си беше пуснал брада.

Обвиняемият беше арестуван едва през февруари 2017 г. - почти 2 години след извършеното престъпление. Делото срещу него влезе в съда през 2020 г.

Безспорно беше установено, че той е бил на мястото, записан е на камери как бяга от парка, доказано беше, че след това е променил външността си, сменил е профила си във Facebook и e изтрил снимките от него. Нямаше спор и около това, че именно с ножа, намерен след указания на брата на Йоан, е било наръгано момчето.

На първа инстанция през 2021 г. Матев беше оневинен заради липса на преки доказателства. През 2022 г. той беше признат за виновен и осъден на 6 г. и шест месеца при първоначален строг режим.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024