Окупираният от Русия Херсон остана без ток Снимка: © Getty Images

Окупираният украински град Херсон, който е ключов пункт на напрежение в последните месеци от руската военна инвазия, остана без ток за първи път от начало на войната.

Градът и още 10 селища около него са засегнати от авария, която е прекъснала електро- и водоснабдяването за населението. Според руската окупационна власт - причината е "терористична атака" от украинската армия, която е довела до поражения на три далекопровода в областта.

Кризата се случва на фона на готвената украинска контраофанзива в Херсон, който беше окупиран още на 1 март.

Градът е от основно значение за двете страни, защото представлява зона за контрол на водоснабдяването към полуостров Крим, анексиран нелегално през 2014 г. от Русия.

Руснаците обвиняват украинските сили, че са повредили язовира "Каховка", който се намира в близост до Херсон - докато Киев предупреждава от седмици, че Москва възнамерява да взриви инфраструктурния обект, заплашвайки с огромно наводнение при евентуалната контраофанзива.

Липсата на достатъчно електроенергия вече засяга сериозно Киев, чийто кмет Виталий Кличко призова съгражданите си да се подготвят за възможно продължително спиране на тока и водата заради руските ракетни удари.

Той посъветва всички да се снабдят с батерии и топли дрехи, а в случай на пълно спиране на ток, да се преместят при роднини извън Киев.

В същото време Кличко уверява хората, че се полагат всички възможни усили да не се стигне до подобна криза.

Руските удари в последните няколко месеца са повредили около 1/3 от електрическите централи на Украйна, а правителството призовава хората да пестят енергия, колкото е възможно в началото на зимния период.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024