ОЛАФ иска България да върне 38 млн. евро заради ЖП-проект, разследван от Кьовеши Снимка: © Министерство на транспорта

България трябва да върне 38 млн. евро от европейско финансиране за модернизиране на ЖП-линии по искане на ОЛАФ.

Държавата рискува да загуби още 92 млн. евро, които предстои да бъдат блокирани по препоръка на европейската служба за борба с измамите.

Всичко това е резултат от разследаване на ОЛАФ заедно с Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши, която на 11 август съобщи за арести в България заради съмнения за финансови измами.

Под контрола на Европрокуратурата бяха попаднали два проекта за подновяване на железопътната инфраструктура в България.

  • Линията между Костенец и Септември - част от влаковия маршрут София-Пловдив - койото е получил над 130 млн. евро от Европейската изпълнителна агенция по климата, инфраструктурата и околната среда. Изпълнителят по договор е ДЗЗД "Костенец-Септември 2018", в което участват бълграската "Транс Логистика" и румънската "Аркада Къмпани". До 2020 г. в нея присъства и испанската "Контратас Иглесиас", която междувременно изпадна в процедура по ликвидация.
  • Линията между Оризово и Михайлово (част от трасето Пловдив-Бургас), получило над 111 млн. евро по Програма "Транспорт" на ЕС. Избраният изпълнител е ДЗЗД "Евро жп инфраструктура", в което влизат българската компания "Инфраструктурно строителство" АД и испанската "Марко Обра публика".

Проверката на ОЛАФ по случая се е фокусирала върху финансовите щети, нанесени от предполагаемите нарушения по време на процедурата по обявяване на обществена поръчка и при изпълнението на проекта.

"Според разследването на ОЛАФ два от победилите кандидати в търга (за линията Костенец - Септември, бр.) не са разполагали с техническия капацитет да изпълнят проекта, или са представили невярна информация за финансовия си капацитет", се казва в информацията на службата.

ОЛАФ приключва проверката си с извод, че ще трябва да се възстановят над 38 млн. евро и да не се допусне похарчването на още 92 млн. евро. .

Европейската изпълнителна агенция по климата, околната среда и инфраструктурата е службата, която може да си поиска парите обратно от България на базата на препоръките на ОЛАФ.

Разследването на прокуратурата на Лаура Кьовеши продължава и се занимава с евентуални криминални престъпления като злоупотреба с европейски фондове и пране на пари - както по проверявания от ОЛАФ проект, така и по втората линия Оризово-Михайлово.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023