ОЛАФ разследва измами с евросредства от Плана за възстановяване на ЕС Снимка: © Getty Images

Европейската служба за борба с измамите (OLAF) разследва възможни случаи на измама в редица държави от ЕС, при които са използвани средства, отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщава европейското издание "Politico".

Проверката е започнала след редица сигнали до контролния орган.

"ОЛАФ разглежда използването на средствата по Плана за възстановяване в държавите членки. В момента се провеждат редица разследвания по твърдения за нередности, включващи евросредства, които се отнасят до различни европейски държави“, казва пресаташе на институцията пред "Politico".

Към момента не е ясно колко и кои държави са замесени, както и колко пари може да са били обект на измама. Според белгийския седмичник "Knack" има неофициална информация, че става дума за пет разследвания за възможни злоупотреби, основно в страни от Южна Европа.

Планът за възстановяване и устойчивост беше договорен в разгара на пандемията от COVID-19. Общият му размер е близо 724 млрд. евро, които се опускат безвъзмездно или чрез заеми на държавите от ЕС в замяна на инвестиции и реформи в определени сектори.

Досега по него са изплатени 150 млрд. евро, като най-големите получатели са Италия и Испания, на които се пада над една четвърт от общата сума до момента. Още миналата година главният прокурор на Европейската прокуратура - другият орган за разследване на измами, съобщи, че се очаква броят на случаите за измами да се увеличи с изплащането на повече пари.

Повечето от страните отдавна получиха своите траншове по Плана. В края на 2022 г. България успя да получи първото плащане по механизма на стойност 2,7 млрд. лв. Вторият транш обаче, за който е предвидена много по-голяма сума, все още не може да бъде изплатен, тъй като първо трябва да бъдат приети редица законодателни реформи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024