Снимка: © Getty Images

Германският канцлер Олаф Шолц се опита да изясни позицията на Берлин в подкрепа на Украйна след поредица от критики срещу правителството му.

Шолц изнесе реч пред Световния икономически форум в Давос, на която обяви военната инвазия на Русия като "империализъм и опит за връщането ни чрез бомби към епоха, в която войната беше редовно използвано средство".

"Под въпрос е поставена не само държавността на Украйна, но световният ред, който е подчинен на върховенството на закона", казва той, като определя действията на Кремъл за неприемливи.

"Нашата цел е ясна: Путин не може да спечели своята война. И няма да успее да я спечели. Досега вече той се провали във всички свои стратегически цели", казва още Олаф Шолц.

Канцлерът на Германия заявява, че няма да допусне Русия да налага мир чрез диктат - "Украйна няма да приеме подобно нещо, ние - също".

Шолц уверява Киев, че "на Германия може да се разчита", като потвърждава, че страната ще изпрати тежко въоръжение за подпомагане на украинската съпротива - в същото време той заявява, че "няма да бъдат допуснати действия, които превръщат НАТО в участник във войната".

Той предупреждава за опасността от преливане на военния конфликт в Украйна към дефицит на хранителни стоки в страни, които се намират на хиляди километри от страната.

Шолц заявява, че има риск от "най-големия глад от десетилетия", ако не бъдат приложени бързи и решителни мерки за освобождаване на земеделската продукция в Украйна и призова "да се направи всичко възможно тази ужасна война да приключи възможно най-бързо".


Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Джордж Сорос в Давос: Цивилизацията може да не преживее Третата световна война на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

Слави Трифонов се възмущава, че от "Продължаваме Промяната" звънят на депутатите му

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170