Снимка: © Getty Images

Първата дама на Украйна Олена Зеленска присъства в Европейския парламент по време на годишната реч за състоянието на съюза, изнесена от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Днес смелостта има име и това име е Украйна. Смелостта има лице и това е лицето на украинците, които се изправиха срещу руската агресия", каза Фон дер Лайен в изявлението си, в което войната в Украйна беше водеща тема. Тя се обърна специално към съпругата на Володимир Зеленски, като посочи, че семейството им е дало кураж на цялата нация с поведението си от началото на войната.

"Вие дадохте надежда на всички европейци, затова днес искаме да кажем: Слава на държавата на европейските герои. Слава на Украйна".

Урсула фон дер Лайен заяви, че подкрепата на ЕС за Украйна ще остане непоколебима - включително с удължаване на санкциите срещу Русия, които са поставили финансовия сектор на Путин "на изкуствено дишане" и са принудили армията да използва "чипове от миялни машини и хладилници, за да ремонтират военното си оборудване.

"Санкциите няма да се бъдат оттегляни. Сега е време за решителност, а не за политика на омиротворяване", каза Фон дер Лайен.

"Никога досега ЕП не е дебатирал състоянието на съюза ни, докато на европейска земя бушува война. Всички помним онази сутрин, в която европейците се събудиха с недоумение от това, което наблюдаваха, разтърсени от повторната поява на безмилостното лице на злото, преследвани от звука на сирените и бруталността на войната.

От този момент обаче целият континент се изправи в солидарност - по границите, където бежанците намираха подслон, по улиците ни, които са украсени с украински флагове, в класните стаи, където украинските деца се запознаваха с нови приятели. В този момент европейците не се скриха и не се поколебаха. Те намериха смелостта да направят правилното нещо. От този момент целият наш съюзотговори на висотата на историческия момент", каза тя.

Фон дер Лайен предупреди, че залогът от изхода на войната е особено висок - не само за Украйна, но и за Европа и за целия свят.

"Ще бъдем подложени на изпитание от онези, които искат да се възползват от всяко възможно разделение между нас. Това не е само война, разгърната от Русия срещу Украйна, но е война срещу икономиката, енергетиката, ценностите ни, бъдещето ни. Това е война на автокрацията срещу демокрацията. Ако проявим нужната смелост и солидарност, Путин ще се провали, а Украйна и Европа ще победят", каза тя.

Един от уроците на войната е, че трябваше да се вслушаме в онези, които познават Путин, каза Фон дер Лайен.

"Трябваше да се вслушаме в Анна Политковская и всички руски журналисти, които осветяваха престъпленията и платиха най-тежката цена. Трябваше да се вслушаме в нашите приятели от Украйна, Молдова, Грузия, опозицията в Беларус. Трябваше да чуем гласовете от вътрешността на нашия съюз. От Полша, Балтийските републики и всички централно- и източноевропейски държави. Те ни казваха в продължение на години, че Путин няма да се спре - и вземаха съответните мерки. Трябва да се отървем от зависимостта от руските горива в цяла Европа", коментира още тя.

Преди година руският газ е представлявал 40% от вноса на горивото в ЕС, сега е спаднал до 9 на сто - "но виждаме и как Русия активно манипулира нашите енергийни пазари. Този пазар вече не функционира", каза тя.

Фон дер Лайен потвърди, че ще бъде наложен таван на цените за производителите на електрическа енергия, които "натрупват печалби, за каквито дори не са си мечтали".

"Не ме разбирайте погрешно - печалбата не е нещо лошо за нашата социална пазарна икономика. Но в тези времена е нередно да се получават извънредни рекордни приходи и печалби, които се възползват от войната и го правят на гърба на нашите потребители. В тези времена печалбите трябва да се споделят и разпределят към онези, които имат най-голяма нужда", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кметът на Буковлък е привикан в полицията след сигнал за купуване на гласове

Според жители на селото полицейското присъствие е по-засилено от другите населени места

Как и къде да гласувам? Всичко, което трябва да знаете за изборите на 2 октомври

Това е всичко, което трябва да знаете за начина, по който се провеждат изборите

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран