ООН номинира българка да следи за нарушенията на човешките права в Русия Снимка: © Getty Images; На снимката Марияна Кацарова присъства на награждаването на Светлана Алексиевич от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер

Българският правозащитник Марияна Кацарова е определена за специален докладчик от Съвета по правата на човека към ООН, като ще следи за нарушенията на територията на Русия.

Решението е взето във вторник, когато е приета и резолюция с призив към Москва да прекрати "незаконния принудителен трансфер и депортация на цивилни и други защитени лица в Украйна или в Руската федерация".

ООН настоява още Русия да предостави достъп до украинските деца, които бяха прехвърлени на нейна територия след окупацията на няколко украински области.

Според властите в Киев - най-малко 16 000 украински деца са депортирани в Русия от началото на войната до февруари 2023.

Принудителното изселване и асимилация на децата беше и причината за издаването на заповед за арест срещу Владимир Путин от Международния наказателен съд в Хага.

ООН води свое разследване за нарушенията на човешките права, които Москва извършва в контекста на войната в Украйна. Съветът призовава руските власти да преоставят незабавен пряк достъп на наблюдателите до украинците, разселени в Русия.

Назначението на Марияна Кацарова за специален докладчик за правата на човека в Русия става няколко месеца след решението на Съвета за необходимостта от наблюдение на ситуацията.

Всички опити за антивоенни протести в страната са наказвани с непропорционална полицейска намеса, а законодателството беше изменено по такъв начин, че да разрешава брутално наказателно преследване за споделяна на "дискредитираща" руската армия информация.

Марияна Кацарова е завършила журналистика в България, но по-късно продължава образованието си в САЩ и Великобритания.

През 90-те години работи към Amnesty International в Лондон, от 2007 до 2010 г. е била съветник на върховния комисар по правата на човека в Съвета на ООН, като е отговаряла по въпросите на трафика на хора.

По-късно тя работи и в службата на ОССЕ за демократичните институции и човешките права.

През 2014-2016 г. е ръководител на Мисията на ООН в Украйна, наблюдаваща ситуацията с правата на човека, а от 2021 до април 2022 г. е координатор на Съвета на ООН по човешките права в Беларус.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гешев тръгна в политическа атака с обвинения в "преврат" и "тоталитарна репресия"

"Окей, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в страната"

08:20 - 05.06.2023

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023