ООН: Повече от 6884 цивилни са загинали при руската инвазия в Украйна

Има данни за 6 884 загинали цивилни по време на руската инвазия в Украйна, като се счита, че реалният брой е "значитлено по-голям", съобщава Върховния комисар на ООН по правата на човека.

Информацията обхваща периода от 24 февруари до 26 декември, като агенцията посочва, че все още се бавят сведенията от някои райони, в които се водят интензивни военни действия.

Починалите деца са поне 429.

Междувременно Киев обяви, че руските сили са изстреляли 33 ракети по цивилни сгради в Херсон през последните 24 часа, като Москва продължава да покачва броя на танковете и бронираните си машини на фронтовата линия.

В сутрешния си доклад Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските сили отправят артилеристки обстрел по населени места по десния бряг на река Днепър в района на града. Кремъл отрича информацията.

Русия изостави Херсон през миналия месец в един от най-значимите успехи на Украйна във войната до момента, но военните действия навлязоха в по-бавна и мъчителна фаза с настъпването на зимата.

"Натискът от страна на врага се е засилил - както по отношение на броя на хората, така и що се отнася до количеството на оборудването," коментира ситуацията украинският военен анализатор Олег Жданов, цитиран от Reuters.

Най-интензивни са боевете покрай източния град Бахмут - Русия от месеци се опитва да го щурмува с цената на огромни човешки жертви. Тежки битки се водят и на север в градовете Сватове и Кремена, където Украйна се опитва да пробие руските отбранителни линии.

От дом на 70 хиляди души, Бахмут вече се е превърнал в град-призрак. Улиците му са осеяни с отломки, а прозорците на повечето сгради са изпочупени.

Зеленски посети Бахмут - град, превърнат в руини след жестоки боеве

"Блокът ни беше унищожен. Имаше магазин в него, но вече не съществува," разказва пред Reuters 85-годишният Олександър. 73-годишната Пилахея твърди, че отдавна вече е свикнала с "постоянните експлозии".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024