ООН предлага Путин да удължи срока на сделката за зърно в замяна на достъп до SWIFT Снимка: © Getty Images

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския президент Владимир Путин да удължи срока на споразумението за износ на зърно през Черно море, като в замяна дъщерно дружество на руската земеделска банка получи достъп до международната платежна система SWIFT. Това съобщава "Ройтерс", като се позовава на свои източници.

В момента сделката за зърно е застрашена, тъй като Русия заплаши да сложи край, като твърди, че не са изпълнени няколко от исканията ѝ за изпращане на нейното собствено зърно и торове в чужбина. Последните два кораба, пътуващи по силата на сделката, предстои да напуснат украинското пристанище Одеса преди крайния срок в понеделник.

Основното искане на Москва е повторното присъединяване на руската земеделска банка Росселхозбанк към международната платежна мрежа SWIFT. Тя беше отрязана от Европейския съюз още през юни 2022 г. като част от санкциите срещу Русия, наложени заради войната ѝ в Украйна. През май говорител на ЕС заяви, че ЕС не обмисля възстановяване на руските банки.

Въпреки това блокът обмисля да свърже към SWIFT дъщерно дружество на Росселхозбанк, за да даде възможност за трансакции със зърно и торове, посочват трима източници на "Ройтерс", запознати с дискусиите. Към момента няма официален коментар за това от ЕК.

Предложението на Гутериш към Путин е сделката за износ на зърно да продължи поне още няколко месеца, а през това време ЕС да свърже дъщерното дружество на Росселхозбанк със SWIFT. Идеята е описана в писмо до Путин, изпратено във вторник, с което се цели улесняване на руския износ на храни и торове и гарантиране на продължаването на доставките на украинско зърно,

През юли 2022 г. ООН и Турция посредничиха за сделката за зърно между Русия и Украйна, за да помогнат за облекчаване на глобалната продоволствена криза, влошена от войната и блокадата на украинските пристанища.

За да бъде убедена Русия да бъде част от споразумението, беше сключен тригодишен меморандум за разбирателство, по силата на който представителите на ООН се съгласиха да помогнат на Москва да изнесе хранителните си продукти и торове на чуждестранни пазари. Въпреки че руският износ на храни и торове не е обект на западните санкции, наложени след войната, Москва твърди, че ограниченията по отношение на плащанията, логистиката и застраховките са се превърнали в пречка за доставките.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024