За първи път Съветът за сигурност в ООН призова за незабавно примирие в Газа Снимка: © Getty Images

Съветът за сигурност на ООН за първи път поиска незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа от началото на конфликта там. Това стана с резолюция, която подкрепиха 14 държави членки на общността.

За разлика от предишните опити да бъде приета такава декларация, САЩ не наложи вето на решението, а вместо това се въздържа при гласуването.

Според посланика на САЩ в международната организация Линда Томас-Грийнфийлд - страната не е съгласна с целия текст на резолюцията, който не включва осъждане на "Хамас".

Въздържанието вместо вето обаче се смята за знак, че Вашингтон втвърдява позициите си спрямо Израел.

Досега САЩ блокираше всички опити да се призове за спиране на огъня с мотива, че това може да повлияе на хода на преговорите за размяна на заложници между Израел и "Хамас".

След приемането на резолюцията израелският премиер Бенямин Нетаняху отмени планираната визита на израелска делегация в Белия дом заради решението на САЩ да не използва правото си на вето.

В резолюцията на ООН се призовава за "дълготрайно и устойчиво прекратяване на огъня", както и за освобождаването на всички заложници, взети от по време на нападението на "Хамас" над Израел на 7 октомври.

Посочва се и "спешната нужда от увеличаването на хуманитарната помощ за цялата ивица", както и за премахването на всички пречки за предоставянето на тази помощ.

Текстът на резолюцията е изготвен отчасти от Алжир и с помощта на държави като Словения, Швейцария, Еквадор, Гвиана, Япония, Малта, Мозамбик , Южна Корея и Сиера Леоне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024