Опа! Жена бутна скулптура за 42 хиляди долара на най-продавания жив художник

„Моля, не пипайте". От време на време ни се напомня защо тези табели все още са необходими в галериите по света.

Любителите на изкуството в Маями преживяха филм на ужасите тази седмица. Един от гостите на ВИП събитие случайно събаря на земята скулптура на стойност 42 000 долара на американския поп артист Джеф Куунс, разказва BBC.

,,Тя я потупа с пръст.", твърдят свидетели.

 Джеф Куунс, балонено куче скулптура.

Скулптурата представлява един от емблематичните надуваеми балони във формата на куче на Джеф Куунс. Произведението на изкуството се разбива на малки парченца.

Инцидентът се случва по време на ексклузивна вечер за откриването на ежегодния панаир за съвременно изкуство Art Wynwood в Маями, Флорида. Само с ВИП гости.

Местният художник Стивън Гамсън разказва, че докато се любувал на скулптурата, „възрастна жена“ се приближила и почукала по произведението на Куунс с пръст. В следващия миг вече била на парчета на пода.

Опа! Жена бутна скулптура за 42 хиляди долара на най-продавания жив художник - Джеф Куунс

Отначало Гамсън се зачудил дали не е част от представление, нещо тип Банкси, който има навика да унищожава произведенията си, но бързо осъзнава, че става дума за обикновен, но в същото време доста скъп, инцидент.

Художникът разказва, че реакцията на събралите се хора не закъснява. „Когато това нещо падна на земята, реакцията бе като автомобилна катастрофа на магистрала“.

Разбира се, скулптурата е застрахована.

„Беше си цяло събитие!", разказва друга свидетелка. ,,Всички дойдоха да видят какво се е случило."

Тя добавя, че жената, причинила инцидента, е колекционер на изкуството.

Животът просто спря за 15 минути“, коментира Седрик Боеро, който работи за галериите за изящни изкуства Bel-Air. Боеро споделя, че негов колега е разговарял с дамата-неволен извършител на опустошението, която е казала, че „много съжалява“ и „просто иска да изчезне“.

Балоненото куче бе част от лимитирана серия, която сега е още по-лимитирана - вместо 799 броя - 798.

„Това е добро за колекционерите“, добавя със смях Боеро.

Въпреки че е разбита на десетки парчета, към разрушената скулптура все още има търговски интерес. Художникът Гамсън предлага да я купи веднага, защото според него „има наистина страхотна история“.

68-годишният Джеф Куунс не е коментирал инцидента. Гамата му от скулптури с балонени кучета се смята за едно от най-емблематичните произведения на съвременното изкуство. Много от тях са продадени за десетки милиони долари.

Някои са огромни, високи 3 метра. Злощастното кученце поне се издигаше на 40 сантиментра.

Концерт на Джей Зи с 12-метрова скулптура на Джеф Куунс.

Скулптурите на американския артист красят галерии по целия свят. През 2017 г. Джей Зи работи с Куунс, за създаването на 12-метрово балонено куче за сценичен реквизит. Не сме изненадани, все пак изпълнителят е най-богатият в рапа и хип-хопа към настоящия момент.

През 2019 г. Куунс влезе в историята, когато негова скулптура на заек се продаде на търг за 91,1 милиона долара – най-високата продажна цена за жив художник.

Травми, бягства, кражби. Коя е Яйои Кусама - най-успешната жива художничка, Марк Джейкъбс Травми, бягства, кражби. Коя е Яйои Кусама - най-успешната жива художничка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024