Операцията на  Украйна в Курска област - какво знаем до момента? Снимка: © Getty Images

Макар засега да няма официален коментар на военните действия на Украйна на територията на Русия, украинският президент Володимир Зеленски поне косвено даде обяснение за този изненадващ ход - Русия трябва да усети войната, която е донесла на Украйна - и да бъде подложена на натиск.

На 11 август Москва призна,че украинските войски са навлезли на 30 км в територията ѝ в Курска област в шестия ден на най-мащабното проникване от началото на войната. Започна и евакуиране на населението от съседния на Курск район - Белгород.

Защо обаче Украйна предприема този неочакван курс?

Една от версиите на експертите е, че украинското ръководство опитва да създаде натиск за евентуални преговори с Русия. За тази цел то се нуждае от разменни монети, които сега иска да набави чрез бърза и сравнително лесна окупация на руската територия.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Киев, че "нарушава спокойствието на мирното руско население". Тя заплаши организаторите на операцията и "западните им куратори" ще си понесат последствията, а "суровият отговор" на Москва няма да се забави.

В отговор във вечерното си обръщение в неделя украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинската армия ще продължава да удържа фронта и да "отмества войната на територията на агресора".

В неделя и AFP съобщи, че украинските сили са навлезли в още един район в Курска област и че там се намират "хиляди" украински войници. Става дума за Беловски район, който се намира южно от Суджански район - мястото, където преди седмица всъщност започна операцията.

Беловски район от една страна е близо до границата с Украйна, а от друга - да Белгородска област в Русия.

По данни на министерството на извънредните ситуации на Русия от Курска област вече са евакуирани 76 хиляди души, като само за последното денонощие района са напуснали осем хиляди.

Според източници на AFP целта на операцията на украинските сили е "да отслабят позициите на противника, да му нанесат максимални щети и дестатибилизират ситуацията в Русия."

По думите не неназования източник обаче Киев няма намерения да анексира тези територии, а по-скоро иска да повдигне бойния дух на армията.

Фактът, че са използвани ракетни установки "Химарс", показва, че настъплението е било координирано със САЩ. Обикновено координатите на целите винаги се съгласуват предварително с американците.

На въпрос планира ли се обсада на Курската атомна централа, отговорът е: "Нека да видим как ще се развие операцията".

Washington Post отбелязва, че най-вероятно в настъплението в Курска област участват няколко механизирани и бойни подразделения, което означава, че са били преместени хиляди войници от източния фронт на Украйна.

Вестникът цитира западен дипломат в Киев, според когото по тази начин "Украйна показва на света, че е е способна да даде отпор".

Атаката е и ход, който вдъхна нова надежда на украинското население.

Източникът на Washington Post допълва, че за операцията в Курск е избран "идеалният момент преди изборите в САЩ," за да "се върне на картата този конфликт."

Не всички анализатори обаче са толкова оптимистични. Според някои от тях, ако Украйна иска да задържи района за няколко месеца, тя ще понесе военни разходи, които едва ли може да си позволи.

Разширяването на фронтовата линия е от полза преди всичко за Русия. Тя разполага с повече оръжия, боеприпаси и личен състав, които може да разположи на по-дълъг фронт, така че изненадващото предимство на Украйна би могло бързо да се превърне в недостатък.

Напредването край Курск е за сметка на войските в Донбас. Ако то се провали, ръководството на армията ще трябва да отговаря пред разочарованите войници, които са били остлабени на място, за да бъде направена маневрата.

В най-добрия случай като развой за операцията руснаците няма да успеят да спрат украинците. Украинците ще постигнат допълнителни териториални придобивки. Те ще контролират съседна територия - включително важна стратегическа инфраструктура като атомната електроцентрала в Курск. И тогава Путин ще бъде принуден да преговаря.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024