Опонентът на Ердоган за президент на Турция идва в Кърджали Снимка: © Getty

Кандидатът на опозиционния Национален алианс за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу, който е основният опонент за поста на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, ще посети област Кърджали. Новината за визитата идва от централата на оглавяваната от него опозиционна партия Народнорепубликанска партия (НРП).

Според програмата Кълъчдароглу и придружаващите го да посетят и поставят венци пред паметника Тюркян чешма в село Могиляне, издигнат в памет на момиченцето, смятано за първата жертва на процеса по насилствената смяна на имената на българските турци през 1984 г. от тогавашния комунистически режим.

Гостите от Турция ще посетят още Момчилград, където ще гостуват на общинското ръководство, а също и община Подкова.

Вечерта те ще участват в религиозна вечеря ифтар в Кърджали, на която се предвижда да присъстват местните ръководители и много жители на града.

Кълъчдароглу ще бъде придружен от ръководители на някои от управляваните от НРП общини, които са побратимени с български градове, съобщава БТА.

В Турция на 14 май предстоят президентски избори. Номинацията на Кълъчдароглу не беше лесна, но в крайна сметка той успя да обедини всички опозиционни на Ердоган и неговата "Партия на справедливостта и развитието", която управлява страната. Немалка част от избирателите в Турция са с потекло от България и техният вот е от значение за всяка политическа сила, припомня БТА.

Това не е първото посещение на турски политик в България в последните дни. Преди дни външният министър Мевлют Чавушоглу участва в ифтар в компактно населения с български турци град Шумен. В речта си Чавушоглу отправи специално поздравление от Ердоган преди предстоящия вот.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024