Опозицията на Макрон иска да го разследва заради досиетата "Uber" Снимка: © Getty Images

Лобисткият скандал около Uber, в който беше намесено и името на Еманюел Макрон, се превръща в поредния вътрешнополитически проблем за френския президент след загубата на мнозинство в Националното събрание.

Опозиционната лява коалиция NUPES вече обсъжда възможността да поиска парламентарно разследване на разкритията от "файловете Uber", които Guardian публикуваха в понеделник.

От тях се вижда комуникацията между основателя на Uber Травис Каланик и Еманюел Макрон, който е съдействал на компанията във Франция, докато е бил министър на икономиката. Uber са разполагали с чест и директен достъп до него и неговия персонал.

Макрон изглежда е положил изключителни усилия, за да помогне на Uber, като дори е казал на компанията, че е сключил тайна „сделка“ с нейните противници във френския кабинет.

"Президентът или онзи, които иска да стане президент, не може да работи като лобист в услуга на частни интереси и на американска компания, която се опитва да заобикаля правилата", казва депутатът-социалист Алексис Корбиер.

Макрон е критикуван от левицата и заради това, че френското правителство "прави всичко възможно да блокира директивата за работниците от сферата на споделената икономика".

"Макрон определено е гласът на своите господари", заявява друг депутат от NUPES.

Теч на данни показва борбата на Uber, за да успее да влезе на един "картелиран пазар"

Представителите на президентската парламентарна група "Renaissance" обаче защитават решението на Макрон да работи за навлизането на Uber във Франция независимо от протестите на таксиметровия бранш.

"Държавата се обижда от това, че един министър на икономиката се среща с директори на бизнеси. Добре, че той си е вършил работата и че министрите ни могат да съдействат на компаниите да стъпват на пазара във Франция", казва Орор Берже, депутат от партията на Макрон.

По думите ѝ - Uber е създал услуга, която французите сами харесват, а бъдещият президент "не е правил сделки" с американската компания.

Атаката срещу Макрон беше подета и от крайната десница на Марин льо Пен, чиито представители настояват за оставка на президента заради "предателството" срещу Франция и местния бизнес.

Според разследването на Guardian - в периода, в който той е служил като министър на икономиката (2014-2016) Еманюел Макрон е обещавал на Uber да осигури "драстично облекчаване на правните регулации", така че шофьорите на компанията да могат да получават разрешение за работа в страната.

Франция е само една от държавите в Европа, в които мениджърите на Uber са прилагали много сериозен натиск върху политически представители, за да може да получат достъп до местните пазари, без да спазват обичайните правила за таксиметров превоз.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024