Опозицията в Полша е готова да излъчи правителство начело с Доналд Туск като премиер Снимка: © Getty Images

Лидерите на опозицията в Полша са готови да поемат властта и да номинират Доналд Туск за министър-председател на страната. Преди това обаче да бъде възможно те ще трябва да изчакат президентът да проведе консултациите си с всички партии в парламента по въпроса за ново правителство, пише британският в. "Гардиън".

Трите политически формации, които се стремят да съставят следващото правителство са Гражданската коалиция (КО) на Туск, дясноцентристката партия "Трети път" и "Нова левица". Заедно те призоваха президента Анджей Дуда, близък съюзник на управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС), да не отлага процеса.

"Днес потвърждаваме готовността си за пълно сътрудничество и за създаване на ново мнозинство в следващия парламент", заяви Туск, бивш премиер и председател на Европейския съвет.

Във вторник Дуда започна разговори с лидерите на парламентарните партии за бъдещото правителство на Полша. Това става повече от седмица след като управляващата партия ПиС спечели изборите, но загуби мнозинството си в парламента в един от най-значимтие политически обрати в Европа през последните години.

Партията се класира на първо място с подкрепа от 36%, но няма реален шанс да вземе властта, тъй като опозиционните партии успяха да си спечелят ясно мнозинство. Резултатите от изборите вероятно ще доведат до огромна промяна в полската политика след осем години на правителства, ръководени от ПиС.

"ПиС вече е пропиляла осем години от живота ни. Те ни върнаха 50 години назад във времето, вместо да ни тласнат напред. Ето защо призоваваме президента Дуда да не губи нито секунда повече от времето", заяви Шимон Холовня, който е част от групата "Трети път".

Съгласно конституцията на Полша президентът е този, който назначава кандидат за министър-председател, който след това съставя кабинет. Предложеното правителство трябва да премине първо вот на доверие в парламента. Преди изборите Дуда заяви, че ще спази традицията и ще даде първия мандат на партията, спечелила най-много гласове.

Ако го направи, ПиС ще има около месец, за да състави правителство. Анализатори твърдят, че националистическата партия може да се опита да състави такова, за да си даде време да усложни работата на опозицията. Партията обаче не разполага с партньори в парламента и няма откъде да намери мнозинство за ново управление. Тя най-вероятно ще загуби парламентарния вот на доверие и тогава отговорността за излъчването на премиер ще бъде на депутатите.

Докато управляваше Полша, правителството на премиера Матеуш Моравецки, беше критикувано за нарушения срещу върховенството на закона, отмяната на правото на аборт и насаждане на омраза срещу малцинствени групи. Очаква се потенциалния бъдещ кабинет на Туск да заеме по-европейска и либерална позиция по повечето от тези въпроси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

3-годишно дете е с опасност за живота, след като е блъснато от автомобил

Катастрофата е предизвикана от 35-годишен шофьор

10:25 - 07.05.2024
Важно днес

Главчев дава на ДАНС решението за частна детска болница, което кабинетът му одобри и отмени

Документите, на база на които беше одобрен проектът, още не са публични

09:57 - 07.05.2024
Важно днес

Вълната от студентски протести срещу войната в Газа достигна университетите в Европа

Студенти от Амстердам, Виена, Копенхаген, Кеймбридж и Оксфорд протестират срещу войната в Газа

09:50 - 07.05.2024
Важно днес

Путин влиза в петия си мандат и нареди учения с тактически ядрени оръжия

САЩ и повечето страни от ЕС бойкотират церемонията по формалното му встъпване в длъжност

08:55 - 07.05.2024
Важно днес

Израел установи контрол над границата на Газа при Рафах (Обновена)

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024