Орбан е обвинен, че завишава броя на украинските бежанци, за да получи повече пари от ЕС Снимка: © Getty Images

Правителството на Унгария завишава броя на украинските бежанци, които приема в страната, в опит да получи допълнителна финансова помощ от ЕС. Това твърдят няколко правозащитни организации в страната.

Кабинетът на унгарския премиер Виктор Орбан твърди, че страната е приела най-много украински бежанци на глава от наслението, от която и да било друга съседна страна.

Според международния говорител на правителството Золтан Ковач, Унгария е приела над 540 хил. души, бягащи от войната в Украйна или "по пет-шест бежанци на всеки 100 души от унгарското население".

Въпреки твърденията обаче Унгарският хелзински комитет нарече статистиката „подвеждаща“. Според организацията повечето от пристигналите бежанци впоследствие са отпътували за други страни.

Реалният брой на бежанците в Унгария е много по-нисък от официалните данни, казват от комитета.

„Колко души са пресекли границата няма връзка с това колко дълго остават те в страната“, коментира Марта Пардави, съпредседател на Унгарския хелзински комитет, цитирана от „The Guardian”.

По думите ѝ относително малкият брой кандидатстващи за закрила показва, че много украинци просто преминават транзитно през Унгария, а други имат проблеми с получаването на информация относно правата си.

В Полша например бяха посрещнати над 2,3 милиона души, а в Словакия правителството отвори електронен портал за кандидатстване за защита. В Чехия вече са издадени над 242 000 временни визи на бежанци, които се насочват към страната, тъй като в нея живее голяма украинска общност още преди войната.

„В стремежа си за допълните средства от ЕС унгарското правителство използва най-впечатляващия брой бежанци, който може да намери. В действителност голям брой украински бежанци отиват в други страни“, казва Пардави.

Золтан Ковач прави опит да се разграничи от по-ранните си изявления, когато "Гардиън" го молят да коментира бежанския поток в Унгария. Той признава, че няма представа колко точно украинци са останали в страната, защото много от тях имат документи за свободно пътуване в ЕС. По негови данни, около 80 000 души от Украйна са подали заявление за 1-месечно пребиваване в страната - статут, който е различен от временната или международната закрила.

Скандалът идва само дни преди парламентарните изборите в Унгария. По предварителни проучвания, партията на премиера Орбан запазва преднината си спрямо обединената опозиция. Изборите ще се състоят на 3 април.

Според правозащитните организации в страната, унгарското правителство не е предприело адекватни стъпки, за да информира бежанците, които са избрали да останат в страната.

Само 7 749 души са кандидатствали за временна закрила в Унгария, която им дава право на социално подпомагане, включително жилище, право на работа и образование, сочат официалните правителствени данни.

По-рано премиерът Орбан заяви, че всички, бягащи от Украйна, ще намерят „приятел“ в лицето на унгарската държава. На 18 март министър-председателят отправи молба до Европейската комисия с искане за финансиране на механизъм за възстановяване и устойчивост, с който Унгария да помогне за справяне с притока на бежанци. Все още няма решение по молбата му.

Правителството на Орбан е в продължителен спор с ЕС относно механизма за спиране на достъпа до еврофондове като наказание за нарушения във върховенството на закона. Брюксел замрази 7 млрд. евро по плана за възстановяване на Унгария, Полша също няма достъп до своите средства за постпандемично възстановяване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023