Снимка: © Getty Images

Правителството на Унгария завишава броя на украинските бежанци, които приема в страната, в опит да получи допълнителна финансова помощ от ЕС. Това твърдят няколко правозащитни организации в страната.

Кабинетът на унгарския премиер Виктор Орбан твърди, че страната е приела най-много украински бежанци на глава от наслението, от която и да било друга съседна страна.

Според международния говорител на правителството Золтан Ковач, Унгария е приела над 540 хил. души, бягащи от войната в Украйна или "по пет-шест бежанци на всеки 100 души от унгарското население".

Въпреки твърденията обаче Унгарският хелзински комитет нарече статистиката „подвеждаща“. Според организацията повечето от пристигналите бежанци впоследствие са отпътували за други страни.

Реалният брой на бежанците в Унгария е много по-нисък от официалните данни, казват от комитета.

„Колко души са пресекли границата няма връзка с това колко дълго остават те в страната“, коментира Марта Пардави, съпредседател на Унгарския хелзински комитет, цитирана от „The Guardian”.

По думите ѝ относително малкият брой кандидатстващи за закрила показва, че много украинци просто преминават транзитно през Унгария, а други имат проблеми с получаването на информация относно правата си.

В Полша например бяха посрещнати над 2,3 милиона души, а в Словакия правителството отвори електронен портал за кандидатстване за защита. В Чехия вече са издадени над 242 000 временни визи на бежанци, които се насочват към страната, тъй като в нея живее голяма украинска общност още преди войната.

„В стремежа си за допълните средства от ЕС унгарското правителство използва най-впечатляващия брой бежанци, който може да намери. В действителност голям брой украински бежанци отиват в други страни“, казва Пардави.

Золтан Ковач прави опит да се разграничи от по-ранните си изявления, когато "Гардиън" го молят да коментира бежанския поток в Унгария. Той признава, че няма представа колко точно украинци са останали в страната, защото много от тях имат документи за свободно пътуване в ЕС. По негови данни, около 80 000 души от Украйна са подали заявление за 1-месечно пребиваване в страната - статут, който е различен от временната или международната закрила.

Скандалът идва само дни преди парламентарните изборите в Унгария. По предварителни проучвания, партията на премиера Орбан запазва преднината си спрямо обединената опозиция. Изборите ще се състоят на 3 април.

Според правозащитните организации в страната, унгарското правителство не е предприело адекватни стъпки, за да информира бежанците, които са избрали да останат в страната.

Само 7 749 души са кандидатствали за временна закрила в Унгария, която им дава право на социално подпомагане, включително жилище, право на работа и образование, сочат официалните правителствени данни.

По-рано премиерът Орбан заяви, че всички, бягащи от Украйна, ще намерят „приятел“ в лицето на унгарската държава. На 18 март министър-председателят отправи молба до Европейската комисия с искане за финансиране на механизъм за възстановяване и устойчивост, с който Унгария да помогне за справяне с притока на бежанци. Все още няма решение по молбата му.

Правителството на Орбан е в продължителен спор с ЕС относно механизма за спиране на достъпа до еврофондове като наказание за нарушения във върховенството на закона. Брюксел замрази 7 млрд. евро по плана за възстановяване на Унгария, Полша също няма достъп до своите средства за постпандемично възстановяване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици