Орбан: Унгария ще ратифицира присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО Снимка: © Getty

Унгария възнамерява да ратифицира присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

Това предаде словашката новинарска агенция ТАСР, като цитира унгарския премиер Виктор Орбан. Той е направил изявление в словашкия град Кошице след среща с лидерите на Вишеградската група на централноевропейските държави, известна като V4. В групата влизат Полша, Словакия, Чехия и Унгария.

"Вече информирахме Швеция и Финландия за това", заяви Орбан след среща с ръководителите на правителствата на Словакия, Полша и Чехия.

„Унгария подкрепя членството на Финландия и Швеция в НАТО и този парламент ще постави въпроса в дневния си ред на първата сесия през следващата година“, каза Орбан.

„Шведите и финландците не са загубили нито една минута заради Унгария досега и няма да го правят в бъдеще. Унгария със сигурност ще предостави необходимата подкрепа за тяхното присъединяване.“, допълни той.

Припомняме, че Швеция и Финландия са готови официално да прекратят десетилетията на неутралитет и да се присъединят към НАТО в исторически пробив за алианса, който нанася удар на руския президент Владимир Путин.


Докато всичките 30 членки на НАТО официално поканиха Швеция и Финландия да се присъединят към алианса, след като одобриха молбите им през лятото, Турция и Унгария все още не са ратифицирали протокола за присъединяване.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Орбан е обещал на колегите си на срещата, че ратификацията ще бъде в дневния ред на парламента още на първото му заседание догодина, т.е. "след около един-два месеца".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ получава първия мандат от Румен Радев

2 месеца след парламентарните избори - президентът най-после дава ход на процедурата

07:24 - 05.12.2022

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022