Орбан допусна, че отношенията на Унгария с Русия трябва да се преразгледат Снимка: © Getty Images

Унгария може да трябва да преразгледа близките си отношения с Русия заради "променящата се геополитическа реалност". Такова мнение изрази премиерът Виктор Орбан по време икономическия форум в Будапеща.

Той изтъкна, че отношенията на Европа с Москва може да не бъдат възстановени след приключването на войната, което ще принуди Унгария също да се приспособи и "сериозно да се замисли" какви отношения иска с Русия през следващите 10-15 години.

"Разбирам необходимостта от възстановяване на руско-европейските отношения след войната, но това далеч не е реалистично. Ето защо унгарската външна и икономическа политика трябва добре да обмисли какви отношения можем да установим и поддържаме с Русия през следващите 10-15 години", заяви Орбан.

Унгарският премиер е критикуван от началото на войната за недостатъчната твърда позиция срещу Русия и президента Владимир Путин. През юли Орбан дори обяви "провал на антируската стратегия на Запада" и призова за преговори между Вашингтон и Москва за прекратяване на войната в Украйна.

Орбан на няколко пъти е призовавал санкциите срещу страната агресор да бъдат отменени и е един от най-големите противници на идеята за военна помощ за Украйна. Унгария е една от малкото страни в ЕС, които отказаха да помогнат на въвлечената във война с оръжие.

Не е ясно дали изказването на Орбан може да се тълкува като потенциален завой в неговата външна политика. Той и преди е правил подобни изявление, включително след четвъртата си поредна изборна победа миналата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024