Бившият шеф на Следствения отдел към СГП Петьо Петров (известен от години с прякора Петьо Еврото) се е явил на разпит в ГД "Борба с организираната престъпност" заради разследване на полицията по случая "Осемте джуджета".

Бившият магистрат беше уличен от бизнесмена Илия Златанов за това, че е отнел насилствено бизнеса му, след като той го е помолил за съдействие при разрешаването на 2-годишен спор за собствеността на заводите си за асансьори "Изамет". Показанията на Златанов станаха основа на разследването на Антикорупционния фонд, за което беше сезирана и прокуратурата още през 2020 г. - но оттам резултати така и не бяха обявени.

Петров напусна съдебната система през 2015 г. след опит за образуване на дисциплинарно производство срещу него във ВСС. В момента той е действащ адвокат.

Златанов твърди, че срещу запис на заповед за близо 2,7 млн. лв. Петров е осигурил изключително бързото задействане на прокуратурата по делото срещу сина му, който е арестуван за няколко месеца. Впоследствие обаче, според разказа на бизнесмена, бившият следовател и съпругата му са направили опит да отнемат цялата му компания под натиск и физически заплахи.

"Свободна Европа" съобщава, че Петров е привикан на разпит в ГДБОП, който е продължил около 2 часа.

Той е отказал да разговаря с журналисти, а на въпрос относно твърденията на Илия Златанов е казал "Следствена тайна чули ли сте?".

"Осемте джуджета" беше името на ресторанта, в който Петров е правил срещите си с бизнесмени и висши магистрати. По същото разследване стана ясно, че охранителната фирма "Делта гард" е била използвана за овладяване на контрола върху производствените бази на "Изамет", така че Златанов да няма достъп до тях.

Лицензът за охранителна дейност на "Делта гард" беше отнет от МВР преди седмица, след като се оказа, че един от съсобствениците й Димитър Спасов ("Митко Каратиста") е с повдигнато обвинение.

Междувременно, защитата на Златанов обяви, че един от прехвърлените джипове от активите на бизнесмена се е оказал собственост на дъщерята на бившия вътрешен министър Младен Маринов на силно занижена цена - и е продаден от нея само един ден след появата на първия епизод от "Осемте джуджета" на АКФ.

В петък ГД "Национална полиция" публикува и запис от среща през 2005 г., на която Младен Маринов се е срещал с криминално проявени лица в Слънчев бряг в компанията на собствениците на "Делта гард" и на Станислав Недков-Стъки.

Към онзи момент Младен Маринов е работил като полицай в "Охранителна полиция" на СДВР. През 2013 г. става зам.-директор на столичната дирекция, от 2014 г. е неин ръководител, а през 2018 г. беше назначен за вътрешен министър в кабинета "Борисов 3".

Прехвърлянето на автомобила към дъщерята на Маринов също се проверява от полицията.


Министърът на правосъдието е заплашван от Митко Каратиста с главния прокурор

Рашков уличи Младен Маринов във връзки с Митьо Очите, Маргините и "Делта гард"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество