"Осемте джуджета": Петьо Петров - Еврото се яви на разпит в ГДБОП

Бившият шеф на Следствения отдел към СГП Петьо Петров (известен от години с прякора Петьо Еврото) се е явил на разпит в ГД "Борба с организираната престъпност" заради разследване на полицията по случая "Осемте джуджета".

Бившият магистрат беше уличен от бизнесмена Илия Златанов за това, че е отнел насилствено бизнеса му, след като той го е помолил за съдействие при разрешаването на 2-годишен спор за собствеността на заводите си за асансьори "Изамет". Показанията на Златанов станаха основа на разследването на Антикорупционния фонд, за което беше сезирана и прокуратурата още през 2020 г. - но оттам резултати така и не бяха обявени.

Петров напусна съдебната система през 2015 г. след опит за образуване на дисциплинарно производство срещу него във ВСС. В момента той е действащ адвокат.

Златанов твърди, че срещу запис на заповед за близо 2,7 млн. лв. Петров е осигурил изключително бързото задействане на прокуратурата по делото срещу сина му, който е арестуван за няколко месеца. Впоследствие обаче, според разказа на бизнесмена, бившият следовател и съпругата му са направили опит да отнемат цялата му компания под натиск и физически заплахи.

"Свободна Европа" съобщава, че Петров е привикан на разпит в ГДБОП, който е продължил около 2 часа.

Той е отказал да разговаря с журналисти, а на въпрос относно твърденията на Илия Златанов е казал "Следствена тайна чули ли сте?".

"Осемте джуджета" беше името на ресторанта, в който Петров е правил срещите си с бизнесмени и висши магистрати. По същото разследване стана ясно, че охранителната фирма "Делта гард" е била използвана за овладяване на контрола върху производствените бази на "Изамет", така че Златанов да няма достъп до тях.

Лицензът за охранителна дейност на "Делта гард" беше отнет от МВР преди седмица, след като се оказа, че един от съсобствениците й Димитър Спасов ("Митко Каратиста") е с повдигнато обвинение.

Междувременно, защитата на Златанов обяви, че един от прехвърлените джипове от активите на бизнесмена се е оказал собственост на дъщерята на бившия вътрешен министър Младен Маринов на силно занижена цена - и е продаден от нея само един ден след появата на първия епизод от "Осемте джуджета" на АКФ.

В петък ГД "Национална полиция" публикува и запис от среща през 2005 г., на която Младен Маринов се е срещал с криминално проявени лица в Слънчев бряг в компанията на собствениците на "Делта гард" и на Станислав Недков-Стъки.

Към онзи момент Младен Маринов е работил като полицай в "Охранителна полиция" на СДВР. През 2013 г. става зам.-директор на столичната дирекция, от 2014 г. е неин ръководител, а през 2018 г. беше назначен за вътрешен министър в кабинета "Борисов 3".

Прехвърлянето на автомобила към дъщерята на Маринов също се проверява от полицията.


Министърът на правосъдието е заплашван от Митко Каратиста с главния прокурор

Рашков уличи Младен Маринов във връзки с Митьо Очите, Маргините и "Делта гард"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024