Жена от български произход и още 11 заложници на "Хамас" са освободени през нощта Снимка: © AFP

10 израелски граждани и двама души от Тайланд са пуснати на свобода от "Хамас" във вторник вечер, след 54 дни в плен в Газа.

Сред тях е и Мейраф Тали, която е от български произход. Тали е отвлечена от кибуца Нир Оз, където е била на гости.

Всички заложници от Израел са жени, сред тях е 17-годишно момиче и нейната майка, съобщава Haaretz.

Друга жена е на 84-годишна възраст - тя е предадена от "Хамас" на Червения кръст в инвалидна количка. Кадрите с пускането им на свобода са публикувани от пропагандни канали на групировката.

В замяна на тяхното освобождаване правителството на Бенямин Нетаняху е пуснало 30 палестински затворници, арестувани заради заплаха за сигурността на държавата.

В Газа остават още 9 деца и младежи до 18 г. Най-малкото дете в плен е бебе на 10 месеца Кфир Бибас, отвлечено с родителите си и брат си Ариел (4 г.)

Това е поредната размяна във временното примирие на войната в Газа, избухнала след нападението на терористичната групировка срещу Израел на 7 октомври. Тогава бяха избити около 1400 души в Израел, а над 260 бяха отвлечени от нападателите в Газа.

Haaretz съобщава, че едно от освободените от плен деца - 12-годишният Ейтан Яхаломи - е разказал, че е бил принуждаван да гледа кадри на "Хамас" от смъртоносната атака на 7 октомври и че е бил държан сам в затворена стая в продължение на 16 дни.

Сряда вечер е последният срок на примирието според сегашното споразумение. "Хамас" са изпратили нов списък със заложници, които може да пусне на свобода на 29 ноември.

Първоначално то трябваше да продължи само 4 дни, но с посредничеството на Катар беше договорено удължаване с още 2 дни. Израел не желае да удължава спирането на огъня за повече от 10 дни, което би означавало войната да се поднови не по-късно от неделя, 3 декември.

Външният министър на Тайланд пристигна в Израел във вторник, за да се срещне със своите съграждани (общо 17), освободени от плен в изминалите дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024
Важно днес

По обвинение в тероризъм: Осъдиха 24-годишен руснак на 25 години затвор

Иля Бабурин е обвинен в палежа на

14:01 - 20.05.2024
Важно днес

Арестуваният кмет на Омуртаг ще обжалва решението на съда да касира избора му

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг след сигнал от ДПС

12:39 - 20.05.2024