Още 9 българи са изведени от Газа. Предстои да се приберат в България Снимка: © Getty Images

Още 9 български граждани и членове на техните семейства са изведени успешно от Ивицата Газа и вече са в безопасност в Кайро, столицата на Египет. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„Благодарение на координираните усилия на МВнР, дипломатическите представителства на страната ни в Кайро, Рамалла и Тел Авив и дирекция „Ситуационен център“ успешно бе реализирано извеждането на още 9 души", каза тя, цитирана от пресцентъра на министерството.

Предстои да бъде организирано и пътуването на хората към България, допълни Габриел. По думите ѝ усилията на МВнР да помогне на всички граждани, които са потърсили съдействие, продължават.

В интернет страницата на министерството - mfa.bg - има банер, който дава достъп до постоянно актуализиращата се информация за оказване на съдействие на сънародниците ни в нужда.

Данни могат да бъдат изпращани и по електронен път до Ситуационния център в МВнР на имейл адрес crisis@mfa.bg, както и по телефона на номера +359 2 948 24 04, +359 2 971 38 56, припомнят още от министерството.

В началото на ноември България успя да евакуира от Ивицата Газа общо 36 български граждани и членове на техните семейства. Тогава един българите, за които се знае, че се намирал на територията на военните действия на Израел срещу обявената за терористична от САЩ и ЕС групировка "Хамас", реши да остане в Газа.

Военните действия в региона продължават, след като за първи път от 50 години насам Израел обяви състояние на война, след като на 7 октомври "Хамас" организира мащабни терористични атаки в държавата, членове на организацията убиха хиляди цивилни израелски граждани и взеха стотици заложници. В момента продължава военна операция на израелската армия в Ивицата Газа срещу "Хамас".

Rafah Евакуираха българите от Газа, американският президент призова за "пауза" в сраженията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024