Още 94 души ще бъдат евакуирани от Израел в България Снимка: © МВнР

Правителственият самолет е изпратен на нова мисия до Тел Авив, за да прибере български граждани, желаещи да се върнат в България на фона на военното положение в Израел.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков съобщава, че е трябвало хората да пътуват с планиран чартърен полет на частна авиокомпания, който обаче е бил отменен поради "обективни причини".

"Чартърният полет с капацитет от 150 места, бе организиран по желание и нуждата на хора пребиваващи в Израел поради това, че са имали закупени билети от авиокомпаниите, които спряха полетите по редовни линии до и от Израел.

Основната причина за неосъществяването на полети до и от Израел е отказът на застрахователните компании да покрият риска за самолети извършващи полети в райони, в които се води война. Причината за неосъществения чартърен полет е точно тази", съобщава Гвоздейков.

Правителственият самолет може да приеме до 94 души на борда си, затова Министерството на транспорта планира да изпрати още един полет до Израел, по възможност още тази нощ, ако бъде получено разрешение.

Гвоздейков подчертава, че няма обявена пълна евакуация на българи от Израел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024