"Оскар" за Зеленски: Шон Пен подари наградата си на украинския президент Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски взе награда "Оскар". И не, той не получи статуетката заради актьорските си постижения, а като подарък от Шон Пен.

Американският актьор и режисьор, който е известен и с политическата си активност, беше на посещение в Киев. И връчи на президента един от своите "Оскар"-и като символ на вярата, че Украйна ще победи във войната, започната от Русия. Статуетката, която Пен получава в категорията "Най-добър актьор", сега ще остане в Украйна до края на конфликта.

Това е третият път, в който холивудският актьор посещава страната от началото на руската инвазия. През март той започна снимките на документален филм, който да запечата историята и картината на войната.

По време на срещата си със Зеленски, Пен е получил орден за заслуги от трета степен. Президентът му благодари за "значителния принос" към военните усилия. Моментът е уловен на видео, публикувано в профила на държавния глава в Телеграм. Актьорът получи и своя собствена плоча на т.нар. Алея на храбрите в Украйна, която беше открита, за да признае "смелите хора, които са били на страната на Украйна от самото начало".

Името му е поставено до това на много световни лидери, които са помогнали на Киев по време на конфликта. В профила си в "Инстаграм" Зеленски написа следното:

"Американският актьор и режисьор Шон Пен посети Украйна за трети път по време на вече пълномащабната война. Този път срещата ни беше специална. Шон донесе своята статуетка "Оскар" като символ на вярата в победата на нашата страна. Тя ще бъде в Украйна до края на войната. С голямо удоволствие връчих на Шон Пен орден за заслуги III степен. Благодаря ви за тази искрена подкрепа и значителен принос за популяризирането на Украйна в света".

Холивудският актьор, познат с ролите си в "Обратен завой", "Gaslit", "Реката на тайните", "Милк" и други, е един от международните гласове, които изразяват подкрепата си за Киев. Именно заради тази негова позиция той се оказа в "черния списък" на Кремъл и влизането му в Русия беше забранено.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024