Осман Октай: След изборите може да има коалиция БСП-ДПС, която да удари Борисов и Пеевски Снимка: © Народно събрание

ДПС и БСП може да се обединят след изборите и коалицията им да нанесе удар върху Бойко Борисов и Делян Пеевски. Тази прогноза направи един от основателите на Движението за права и свободи Осман Октай, който преди години беше отстранен от партията, но е анализатор на процесите в нея.

Бившият зам.-председател на ДПС даде интервю в предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР и сподели: "Няма да се изненадам Бойко Борисов да получи много тежки удари до изборите от тези, които изнесоха чекмеджетата и снимките от неговата спалня. Той тепърва ще бъде похарчен от тези, които създадоха този модел на управление. И няма да се изненадам в този процес да участва Гешев и хората около Пеевски. И тогава, при евентуална победа и реализиране 80-90 мандата, Нинова може да се саможертва за управление ала "Беров" и "Орешарски". И тогава ДПС ще могат да влязат в управлението със собствени кадри, но биха подкрепили експерти и програмно управление Имам информация, че вече се работи по такъв вариант от задкулисието".

"БСП печели с 1 пункт парламентарните избори и са първа сила в новия парламент. Излиза Корнелия Нинова, след като получи мандата за съставяне на правителство от президента Радев, и казва, че е готова на саможертва, защото от тази тежка криза може да се излезе с нашата отговорност, като съставим програмно управление с 10-ина точки. Канят Слави Трифонов и той отказва, като го смилат колко е безотговорен. Канят "Демократична България", която ще влезе в следващото Народно събрание, те също отказват. И казва, че няма избор, трябва да покани и ДПС. Движението за права и свободи отива с готовност, но казва, че няма да участва, а ще подкрепи спасяването на Българи“, каза той.

„Тогава очаквам да бъдат ударени Бойко Борисов и Делян Пеевски. И тогава Иван Гешев изчиства образа на ДПС и Ахмед Доган и казват, че той нищо не е знаел, а говорители на ДПС ще започнат да говорят как Доган не е знаел какво са вършили Пеевски и Борисов зад гърба му", каза политическият анализатор.

По думите му - хора като Пеевски, Доган и Борисов са политически и финансови посредници на задкулисието, наречено "дълбоката държава". "Решението кога кой да бъде ударен го вземат хората, които градиха този модел още от Кръглата маса. Те са остарели, но имат синове, имат наследници и никога не изпускат властта", каза Октай. Според него ДПС ще спечели до 40 депутатски места в следващия парламент.

Телемостът на Доган

Октай коментира и появата на Ахмед Доган, който отправи послание към членовете на партията по време на националната конференция на партията в събота. "Появата на Доган, означава, че той контролира партията. Без негова воля и без негова санкция нищо не се случва там", каза един от основателите на ДПС.

Ахмед Доган: Понякога съм се сърдил на съдбата, че ме направи политик

А относно липсата на Делян Пеевски - сподели, че той не е член на партията.

По време на конференцията се включи и турският президент Реджеп Ердоган, който поздрави своя „скъп приятел“ Бойко Борисов за неговото лидерство по време на Covid-кризата. Октай каза, че не е разбрал посланието на лидера. „Може би беше публична благодарност на Ердоган към неговия приятел или неговия зависим Борисов, че го подкрепи и блокира санкциите на ЕС срещу Турция в напрежението между Турция, Гърция и Кипър".

Октай коментира и ветото на България към Северна Македония за присъединяването ѝ към ЕС. "Неслучайно лъсна некоректната позиция на Бойко Борисов за обединение на Балканите. Всичко това, което се случи със Северна Македония, е много голяма драма. Споделям мнението, че трябваше да отворим вратата за нашите братя и по този начин интеграцията щеше да бъде много ефективна. Всичко това обслужва чужди интереси - руски и сръбски", смята анализаторът.

По думите му - задкулисието отново е управлявало ситуацията, защото обича да работи и с Брюксел, за да му „харчи парите“, и със САЩ и НАТО, но и с Москва. Според него – България се превръща в много „важна логистика“ за Русия, ЕС и Алианса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024