"Понякога така съм се сърдил на съдбата, че ме направи политик. Но като гледам как се проявявате, утвърждавате, развивате, значи трябва да се извиня на съдбата, защото получавам огромно вътрешно удовлетворение, че сте модел за другите. Предстои ви много интересно бъдеще' - това каза Ахмед Доган в обръщението си към актива на ДПС на националната конференция на партията, която се провежда онлайн.

Почетният председател на партията се появи за няколко минути в Zoom, малко след като словото му към съпартийците беше произнесено не от него, а бе прочетено от евродепутата Илхан Кючюк.

"Задачата на задачите е да предотвратим задаващата се на хоризонта хуманитарна катастрофа. Всички усилия трябва да бъдат центрирани в борбата срещу коронавируса и последствията от него - за нашите избиратели и за всички граждани на страната", се казва в речта на Доган от конференцията.

Той определя Covid-19 като събитието, което "преобрази политически реалности, смени политически субекти, показа дефицитите на държавните институции и техните функции в обслужване на обществото".

"Covid удари икономиката и ужким миксира пластовете на корпоративните и обществените интереси, като с лека ръка издигна здравната сигурност на гражданите в основен приоритет на всички държави. Това шокира политическият елит - защо този проблем беше загърбен и отлаган във времето. Сътресенията от тези промени ще бъдат съизмерими с измененията в климата, с мащабни войни или с финансова криза от планетарен мащаб. В този момент изрази като глобално единство, обединени усилия и заедност се изговарят от всички", се казва още в речта.

За разлика от други години, в които Доган прави директни препратки към управлението на страната, този път посланието му към ДПС беше по-абстрактно:

"Пожелавам ви да превърнете единството и заедността във вътрешна мотивация за правене на политики. Но за да бъдете равнопоставени с другите политически сили трябва да сте една крачка, но не повече пред тях в сканирането, визирането и реформирането на света. Ако изпреварването на другите е непоносимо за тях, ще се превърнем в събирателен образ на врага за всички. Този императив е валиден за всички формации, които се появяват като съпротива срещу асимилирането на тяхната идентичност. Намирането на оптималния баланс в съотношението какви сме и как искаме да се легитимираме съобразно политическото време в обществото е изкуството за правене на политика".

Доган не се беше появявал в публичното пространство от лятото на 2020 г., в разгара на протестите срещу незаконното усвояване на част от морската ивица при парк "Росенец" около лятната му резиденция.

В конференцията на ДПС се включи с видеозапис и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

"Скъпи братя и сестри, поздравявам ви с най-сърдечни чувства, обич и копнеж", каза Ердоган в началото на словото си. "Въпреки че не успяхме да откликнем на поканата, искам да знаете, че сърцата ни са с вас. Пожелавам успехи на всички мои братя и сестри и най-вече на председателя на партията, които ще бъдат избрани по волята на делегатите".

Ердоган се обърна и към премиера Бойко Борисов, когото нарече "моя скъп приятел", като посочи, че под неговото лидерство България води "решителна борба с коронавируса".

"Изхождайки от разбирането, че приятел в нужда се познава, Турция също оказва подкрепа според силите си на приятелските и братските народи в този процес. В най-критичния момент на пандемията бяхме до нашата съседка България предоставяйки й медицинска помощ и подкрепа", каза той.

Ердоган обяви, че се надява ДПС да "продължи по своя път с по-всеобхватно и приобщаващо разбиране през новия период.

"Турция ще продължава да бъде до вас, на основата на добросъседските си отношения, приятелството и съюзническите връзки с България", каза той,

Годишните речи на Ахмед Доган се превърнаха в традиция за ДПС от 2015 г. насам - тогава изявлението му пред елита на партията се превърна в първия сигнал за готвеното отстраняване на Лютви Местан от председателския пост.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков

Морска мина е открита във водите на Черно море край Камчия

Мината е класифицирана като котвена, тип "Ям", и е предвидена в бойно положение.

ЕС и НАТО обявиха пълна подкрепа за България след ултиматума на Митрофанова

"Такава непропорционална стъпка от страна на Русия ще допринесе за нейната по-голяма международна изолация"

Асен Василев е предложението за премиер на "Продължаваме промяната"

„Той е човек, на когото имам безпрекословно доверие", заяви премиерът в оставка Петков