"Понякога съм се сърдил на съдбата, че ме направи политик", въздъхна Ахмед Доган по Zoom, поседнал пред репродукцията на "Пейзаж с Еней на остров Делос"*. 

"Съдбата си има име на началник в 6-ти отдел на ДС", отекна ехото във Facebook. Сполучливият коментар на читател постави перфектната точка на една от най-запомнящите се видеоконферентни връзки от пандемичната 2020 г. - националното събрание на ДПС. 

В годината, в която Ахмед Доган изгуби студения си резерв, частния си бряг и личната си охрана от НСО, подозирахме, че епопеята "Росенец" ще се пропие в новогодишната реч на почетния председател. Уви, нито ред, нито знак за събитията, които разпалиха най-мащабните антиправителствени протести за последните години. 

Коварното шествие на коронавируса изпревари с поне една крачка (но и не повече) интереса на Сокола към дълготрайните материални активи. Covid го подсети да преговори уроците на заедността, докато сканира, визира, реформира, копира и принтира "Обичам ви! Винаги ваш: Ахмед Доган" - думи, които морфически резонираха през устата на младия евродепутат Илхан Кючюк по посока на колективното тяло.

Прегърнал социалната дистанция и маскирането като начин на живот още преди да стане тренд в Милано, Доган ни пожела да решим Задачата на задачите и да се спасяваме, докато той продължи да миксира пластовете на корпоративните и обществените интереси, прибирайки рестото за себе си. 

Еклектиката от символи беше на планетарно ниво.

Телемостът на ДПС получи сърдечни поздрави както от евролиберал от партията на Еманюел Макрон, така и от самия Реджеп Тайип Ердоган, който има навика да ругае френския президент на "фашист".

Дори Бойко Борисов се появи задочно на чуждата партийна  конференция. Ердоган го повиши в "свой скъп приятел" (заслужена любезност след активното българско участие в отлагането на новите санкции на ЕС срещу Анкара), докато минути по-рано Мустафа Карадайъ бе разгромил управлението на ГЕРБ като "ерозия на държавността, рушене на демокрацията, погазване на правата и свободите и неспазване на конституцията и законите на страната. 

"Убеден съм, че ви предстои много интересно бъдеще", рече Доган за сбогуване. 

А мислихме, че по-зле от 2020 г. не може да има...


* Оригиналната картина е създадена през 1672 г. от художника Клод Лорен. Част от основната колекция на британската Национална галерия в Лондон. Изобразява античния герой Еней, който напуска своята Троя и стига до остров Делос - родното място на бог Аполон. Еней прекарва години наред в търсене на нов дом, докато стига до устието на р. Тибър в Италия и по-късно наследява трона на царя на латините. Потомците на неговия род основават Рим. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство