Крайната десница в Италия е разтърсена от вътрешен конфликт точно преди Европейските избори, който заплашва лидерската позиция на Матео Салвини начело на "Лига".

Вицепремиерът и коалиционен партньор в кабинета на Джорджа Мелони беше подложен на остра критика от не кого да е, а от основателя на партията - Умберто Боси, навръх годишнината от създаването ѝ на първообраза ѝ "Северната лига".

Боси призова за смяна на партийния председател, който да се върне по-близо до първоначалната цел на организацията - силна автономия на богатите северни региони на Италия.

Според Боси - Салвини е възприел различна посока от автентичната му мисия, затова "имаме нужда от нов лидер".

Всичко това се случва на фона на драстичния спад на подкрепата за партията през последните няколко години. "Лигата" достигна пика си през лятото на 2019 г., когато изглеждаше недостижима като първа политическа сила с близо 40% подкрепа заради антиимиграционните си послания.

През това време Салвини открито се солидаризираше с Владимир Путин, като дори беше подписал споразумение за партньорство с партията му "Единна Русия" през 2017 - години след незаконното анексиране на Крим.

През октомври 2022 г. обаче "Лигата" вече беше паднала до четвърта политическа сила в Италия, а в момента е на крачка да загуби и тази позиция заради изравнените позиции с "Форца Италия" с около 8% национална подкрепа.

Две години след избухването на войната в Украйна Салвини опита да смени курса, след като си даде сметка, че не може да поддържа повече проруска позиция. Едва сега той прекрати споразумението с партията на Путин, макар че остави документа да се поднови автоматично през март 2022.

През 2019 Салвини успя да вкара 29 евродепутати от своята листа в Европейския парламент.

Сега - два месеца преди новите избори за ЕП прогнозите сочат, че "Лига" ще може да разчита само на 8 евродепутатски места.

Салвини отказва на коментира по същество критиките на Умберто Боси: "Всичко е позволено на Боси. Слушам го с внимание и благодарност, ще кажа само, че да го видя здрав, е най-добрият подарък за този празник".

Изданието "Euractive" отбелязва, че има ясни признаци за вътрешни разногласия в партията по отношение на ръководния пост на Салвини.

Умберто Боси се смята за "морален компас" на партията, според политическия анализатор Лоренцо Кастелани, цитиран от медията. Според него Боси говори с гласа на част от партията, която е недоволна от Салвини.

Споменатият възможен кандидат за лидер Джанкарло Джорджети е министър на икономиката и е смятан за най-близкия съюзник на Джорджа Мелони в кабинета. Според Кастелани той е по-скоро технократ, отколкото тежък политически фактор.

"Всички да чакат да видят дали Салвини ще се срине. В момента, в който това стане, ще има вътрешни брожения, може би конгрес. Но дори и тогава не бих бил толкова сигурен. Изборите трябва да се развият много зле за "Лига", за да се случи смяна. Това означава партията да получи около 6%", подчертава Кастелани.

През септември 2023 г. САЩ съобщиха, че Русия е "инвестирала" над 300 млн. долара в политически партии, отделни политици и високопоставени длъжностни лица в чужбина с цел да "подкопае демокрацията в засегнатите държави". Парите са били превеждани от 2014 г. до тогава в над 20 страни на четири континент.

Конкретни случаи за намеса на Москва в политическите процеси в различни държави през годините чрез политическа корупция и влияние са разкривани - включително в Босна, Черна гора и Албания. Информация за финансиране на конкретни партии и политици също е ставала публична - например именно по отношение на италианския политик Матео Салвини, въпреки настъпилата наскоро промяна в политиката му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024