Снимка: © Getty Images

Основателят на социалната мрежа Twitter и приложението за онлайн плащания Square – Джак Дорси, обяви, че ще дари 1 милиард долара за борба срещу пандемията от коронавируса. Според 43-годишния бизнесмен този дял представлява близо 28% от богатството му. 

„Прехвърлям 1 милиард долара от моите акции в Square към фондацията Start Small, за да финансирам световната борба срещу Covid-19. След като обезоръжим тази пандемия, фокусът ми ще се пренасочи към здравето и образованието на момичета, както и към универсални основни доходи (б.а. – правителствена публична програма за периодични плащания на индивидуална база)“.

Дорси сподели, че „нуждите са много спешни“, но не даде информация как точно ще бъдат разпределени средствата. 

Интересното в случая е, че самият основател на Twitter създаде фондацията Start Small през 2015 г., за да инвестира в „артисти, музиканти и местни бизнеси, със специален фокус върху уязвимите общности по света“. Тя представлява дружество с ограничена отговорност, което разполага с идентификационен данъчен номер, банкова сметка и ръководи бизнес под своето собствено име.

Още преди пет години Дорси прехвърли към фондацията си значителна част от своите акции в Square. Този подход често е критикуван заради липсата на прозрачност на средствата и макар бизнесменът да не даде информация как ще се разпределят те, предостави линк за документ в Google, чрез който всеки ще може да следи преводите на дарената сума.

В САЩ има недостиг на респиратори и лични предпазни облекла за медицинските лица, а в същото време бизнесът страда икономически. 

Дорси каза, че използва акции на Square, а не на Twitter, защото притежава „много повече“ от тях. Те ще бъдат продавани в продължение на времето, което ще окаже влияние върху стойността им и върху крайния размер на дарението. Изпълнителният директор на Twitter обяви, че иска да дари средства за каузи, които ще повлияят на живота му.

Бизнесменът наскоро обяви: „Всъщност аз не съм милиардер“. Въпреки тези твърдения, които явно се дължат на големите му благотворителни кампании, в които дарява много средства, Forbes оцени състоянието му на 3,3 млрд. долара към 8 април тази година.

Той не е единственият милиардер, който задели част от богатството си за борбата с коронавируса. 

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг дари 30 милиона долара, по-голяма част от които бяха предназначени за помощ в създаването на лечение за Covid-19.

Основателят на Amazon Джеф Безос, който е най-богатият човек на планетата според Forbes, Джеф Безос дари 100 млн. долара на фона на протести на собствените си служители , а така помогна на страдащите от глад граждани в периода на криза.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук обяви още през март, че компанията ще предостави медицински приспособления на италиански болници.

А Бил Гейтс съобщи по време на видеоразговор с водещия на "The Daily Show" по Comedy Central Тревър Ноа, че Бил Гейтс ще дари милиарди за изграждане на фабрики за седем потенциални ваксини
 

Прочети