Снимка: © Getty Images

Основателят на социалната мрежа Twitter и приложението за онлайн плащания Square – Джак Дорси, обяви, че ще дари 1 милиард долара за борба срещу пандемията от коронавируса. Според 43-годишния бизнесмен този дял представлява близо 28% от богатството му. 

„Прехвърлям 1 милиард долара от моите акции в Square към фондацията Start Small, за да финансирам световната борба срещу Covid-19. След като обезоръжим тази пандемия, фокусът ми ще се пренасочи към здравето и образованието на момичета, както и към универсални основни доходи (б.а. – правителствена публична програма за периодични плащания на индивидуална база)“.

Дорси сподели, че „нуждите са много спешни“, но не даде информация как точно ще бъдат разпределени средствата. 

Интересното в случая е, че самият основател на Twitter създаде фондацията Start Small през 2015 г., за да инвестира в „артисти, музиканти и местни бизнеси, със специален фокус върху уязвимите общности по света“. Тя представлява дружество с ограничена отговорност, което разполага с идентификационен данъчен номер, банкова сметка и ръководи бизнес под своето собствено име.

Още преди пет години Дорси прехвърли към фондацията си значителна част от своите акции в Square. Този подход често е критикуван заради липсата на прозрачност на средствата и макар бизнесменът да не даде информация как ще се разпределят те, предостави линк за документ в Google, чрез който всеки ще може да следи преводите на дарената сума.

В САЩ има недостиг на респиратори и лични предпазни облекла за медицинските лица, а в същото време бизнесът страда икономически. 

Дорси каза, че използва акции на Square, а не на Twitter, защото притежава „много повече“ от тях. Те ще бъдат продавани в продължение на времето, което ще окаже влияние върху стойността им и върху крайния размер на дарението. Изпълнителният директор на Twitter обяви, че иска да дари средства за каузи, които ще повлияят на живота му.

Бизнесменът наскоро обяви: „Всъщност аз не съм милиардер“. Въпреки тези твърдения, които явно се дължат на големите му благотворителни кампании, в които дарява много средства, Forbes оцени състоянието му на 3,3 млрд. долара към 8 април тази година.

Той не е единственият милиардер, който задели част от богатството си за борбата с коронавируса. 

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг дари 30 милиона долара, по-голяма част от които бяха предназначени за помощ в създаването на лечение за Covid-19.

Основателят на Amazon Джеф Безос, който е най-богатият човек на планетата според Forbes, Джеф Безос дари 100 млн. долара на фона на протести на собствените си служители , а така помогна на страдащите от глад граждани в периода на криза.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук обяви още през март, че компанията ще предостави медицински приспособления на италиански болници.

А Бил Гейтс съобщи по време на видеоразговор с водещия на "The Daily Show" по Comedy Central Тревър Ноа, че Бил Гейтс ще дари милиарди за изграждане на фабрики за седем потенциални ваксини
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети