Оспорвана изборна битка в Швеция с крехка преднина за дясната опозиция Снимка: © Getty Images

Оспорвана битка с твърде близки резултати се оказаха парламентарните избори в Швеция. Почти окончателните резултати обаче показват, че блокът от десни партии очаквано е победил левия блок, оглавяван от премиера Магдалена Андершон. Резултатът беше толкова близък, че изборният орган заяви, че той няма да бъде обявен официално до сряда, когато ще бъдат преброени окончателно всички гласове.

Според предварителното преброяване управляващите леви социалдемократи на Андершон са спечелили 30,5 % от гласовете - повече от всяка друга партия. Въпреки това се оказва, че блокът от четири леви партии не успява да спечели мнозинство от гласовете в 349-местния парламент, познат като Риксдаген.

Първоначално екзитполовете предричаха малка победа за левите, но с напредването на вечерта и преброяването на гласовете резултатите се наклониха в полза на консерваторите. Към обявените резултати от понеделник сутрин се оказва, че консерваторите имат 176 места срещу 173 за левоцентристите.

В речта си пред своите поддръжници Андершон заяви, че макар резултатите да са неясни, е очевидно, че социалдемократическото движение, което се основава на идеалите за създаване на равноправно общество и силна социална държава, остава силно в Швеция.

Най-големият победител на вечерта обаче е популистката антиимигрантска партия "Шведски демократи", която постигна силен резултат от близо 21%, което е най-добрият ѝ резултат досега. Партията спечели благодарение на обещанията си да се справи с престъпността и насилието, които разклатиха чувството за сигурност на много граждани в Швеция.

В продължение на години партията е обект на остри критики заради неонацистките ѝ корени макар преди година да започна да изключва екстремисти от листите си. Въпреки ребрандирането ѝ, избирателите дълго време я възприемаха като неприемлива, а другите партии я отбягваха.

"Сега сме втората по големина партия в Швеция и изглежда, че това ще остане така. Сега знаем, че ако има промяна във властта, ние ще имаме централна роля в нея. Нашата амбиция е да участваме в правителството", заяви лидерът ѝ Джими Акесон пред свои поддръжници.

Предизборната кампания беше необичайно остра и насочена към теми за престъпността и миграцията. Тя се проведе на фона на рекорден брой смъртоносни престрелки, които изстреляха страната на първо място в Европа по брой подобни престъпления,

Победителят в изборите в неделя ще се изправи пред сложна задача да състави правителство, тъй като и двата основни блока имат вътрешни противоречия. Независимо от изборните резултати на страната вероятно и предстои дълъг процес на сформиране на правителство, както стана след изборите през 2018 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023
Важно днес

ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт

Решението потвърждава законността на заповед от главния архитект, издадена преди 2 години

14:14 - 29.11.2023