"Само в България има действащ премиер, който едновременно е в оставка, в отпуск и в болнични" - това гласи най-новият отличен виц в социалните мрежи.

Бойко Борисов обаче не попада за първи път в ситуация с т.нар. "излизане на дюшеци".

Мотивът за риска от физическо посегателство срещу него в безвремието между новото и старото правителство се повтаря многократно в годините, в които той е главен герой на публичния живот.

Затова и срещата му с актива на ГЕРБ в болницата, с патерица зад гърба и прясно опериран крак, направи впечатление с допускането за възможен заговор - само че не срещу партията, а срещу председателя й.

"Август месец* беше най-полезният за мен. Ако не беше август, нито щяхме да реформираме ГЕРБ, нито себе си дори - старите министри. Най-голямата обица на ухото. И неслучайно българският народ е казал, всяко зло за добро. Те ни направиха по-силни. Лошото е, че те знаят и другото продължение. Само... ако сме живи... там е проблемът. Че като няма човек, няма проблем. Знаят - не, ами имат и изпълнители сигурно. И то нелоши. Даже да не кажа най-добрите", казва Борисов по време на прякото си включване.

Подозрението за "изпълнители" на подобен тип поръчки винаги се връща на дневен ред, когато въпросът за политическото бъдеще на лидера на ГЕРБ стане по-неясен от обичайното.

На 21 февруари 2013 г. минути след като 41 Народно събрание прие оставката на първия му кабинет, Борисов излезе на парламентарната трибуна и обяви, че службите за сигурност разполагат със сигнал от "партньорска разузнавателна централа", в която се твърди, че се подготвя атентат срещу него "заради борбата, заради това, че накърни много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган".

От думите му ставаше ясно, че сигналът засяга последните месеци от управлението на Тройната коалиция "точно между изборите, в тези два месеца" през 2009 г. - в същия период той беше призоваван като свидетел в Сърбия по делото срещу Сретен Йосич.

"Аз не съм страшен. Страшни са тези, на които ме поръчвате, тези са страшни! И вярвайте, че са много страшни! Затова никой четири години не смееше да ги залавя и да ги екстрадира. Много са страшни", казваше още той. След дни Борисов постъпи в Правителствена болница заради хипертонична криза.

Няколко години по-рано при разследването на делото "Килърите" прокуратурата беше стигнала до данни, че Борисов е "поръчан" от Йосич на двама от основните подсъдими - Петър Стоянов-Вожда и Васил Костов-Кеца. Тази нишка от разследването така и не беше доведена до финал. Стоянов и Костов получиха доживотни присъди, но за покушенията срещу Петър Лупов и Румен Рачев.

Йосич беше арестуван в България през 2002 г. при операция на полицията, докато главен секретар на МВР беше Борисов и в крайна сметка беше екстрадиран в Холандия. По-късно го прехвърлиха в Сърбия, а през 2010 г. той беше осъден на 15 години затвор по едно от делата срещу него за убийство.

Твърденията за поръчка от Ахмед Доган срещу Борисов повече и не се повториха. Напротив - от 2009 г. до 2020 г. НСО продължаваше да охранява почетния председател на ДПС, независимо че вече беше напуснал публичния живот и се занимаваше с частен бизнес. Проверката на Валери Сименов за мотивите за държавната охрана показаха, че срещу Доган има "рискови заплахи както от територията на България, така и такива, възникнали изъвн нея", включително "застрашеност от чужда държава".

Охраната беше свалена по искане на Доган след протестите при "Росенец", като така и не стана ясно дали заплахата за живота му все още е актуална. Скандалът с публикуването на снимките от спалнята на Борисов в резиденция "Бояна" през юни 2020 г. също накара премиера да заговори за възможен заговор - този път по линия на информация, събрана по разследването срещу Васил Божков.

"От години прокуратурата се занимава само с цаца, дребни риби. Сега изловиха най-големите и вижте какво се получи... Целта е да ни смачкат психически, след това ще ни посегнат и физически. Но аз нито от Сретен Йосич се уплаших, нито от Божков ще се уплаша", каза той на пресконференция в централата на ГЕРБ.

Срещу бившия собственик на "Националната лотария" са повдигнати обвинения за четири поръчителства за убийства - две успешни и две неуспешни. Сред имената на хората, за които прокуратурата твърди, че е събрала данни за предполагаеми жертви на Божков, не присъстваше това на Борисов.

Допускането на пробив в личното пространство на министър-председателя - и то в едно от най-строго охраняваните места в държавата - повдигна още повече въпроси за нивото на сигурността му.

Пред германския FAZ Борисов сам признава, че "една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми" и развива хипотезата, че негова бивша партньорка е можела да влиза необезпокоявано в спалнята му, без проверка на личния багаж, за да внесе големи суми пари в брой, златни кюлчета и пистолет и да направи снимки "като Мата Хари".

Тогава от НСО отрекоха свободния режим за достъп до резиденцията, като твърдяха, че проверяват дори роднините на премиера. До ден-днешен обаче прокуратурата не е изяснила публично коя е въпросната "прекрасна дама", способна да организира подобен пробив в сигурността на най-високо ниво.

Когато Борисов постъпи в болница за операция на менискуса на 19 април - отново "съображения за сигурност" бяха първоначалното основание да не се обяви къде точно е хоспитализиран премиерът. По-късно медиите успяха да получат потвърждение от "Софиямед", че той се лекува при доц. Антони Георгиев, а ден по-късно премиерът в оставка направи партийна сбирка в болницата и се разходи по стаите на останалите пациенти, излъчвайки на живо във Facebook.


* Август 2020 г. беше периодът, в който премиерът още допускаше възможността да се оттегли от изпълнителната власт и да се занимава с реформа в партията си. Това беше времето между сблъсъците на национално събрание на ГЕРБ в "София тех парк" и решението на Борисов да удържи мандата си докрай с разиграването на предварително обречения сценарий със свикване на ново Велико Народно събрание.

Оставките на тримата министри Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов заради "внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски" вече бяха факт. В края на месеца последва и отстраняването на Данаил Кирилов заради неадекватния проект за нова конституция. Удължаването на агонията отрази в реалния спад на гласовете на партията до малко под 840 000 - първите парламентарни избори, в които Борисов не успява да мобилизира повече от 1 милион симпатизанти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024