Освободената "по лични причини" от финансовия надзор Мария Филипова оглави КЗП

"Личните причини", с които преди ден Мария Филипова изненадващо подаде оставка и беше скоростно освободена като заместник-председател на Комисията по финансов надзор (КФН), само ден по-късно се оказаха преместване на нов пост - началнически.

С решение на служебния кабинет от сряда тя е назначена за председател на друг регулатор - Комисията за защита на потребителите (КЗП).

На извънредното заседание на 21 май Народното събрание освободи Филипова от функциите ѝ в КФН, след като самата тя поиска това с мотива "лични причини" - година преди мандатът ѝ официално да изтече.

С решението на служебния кабинет е сменено цялото ръководство на КЗП, като за нови членове са назначени Александър Колчева, икономист, и Цветислава Лакова, юрист.

Рокадата в КЗП е направена заради 132 сигнала в Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията, постъпили срещу дейността на досегашното ръководство, се посочва в решението на служебния кабинет.

В официалната справка на Министерския съвет е посочено, че Мария Филипова е с над 10-годишен опит в правната сфера. Работила е в Министерството на правосъдието, както и в дирекция "Правна" на Министерството на финансите, в Агенцията по вписванията, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и др.

Припомня се също, че е била заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност", а непосрествено преди това за кратко е и председател на Държавна комисия по хазарта. Тази институция вече е закрита.

Името ѝ стана публично популярно през 2020 г. именно докато е начело на хазартната комисия - по време на разследванията срещу Васил Божков.

Същата година излягалият тогава в Дубай бизнесмен разпространи разменени SMS-и с бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, които показват как двамата комуникират около предстоящи заседания или срещи с ръководството на хазартния регулатор.

Изненадваща оставка във Финансовия надзор: Мария Филипова напуска като зам.-председател


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

Вследствие на атаката Киев ще внесе рекордно високо количество електроенергия.

13:35 - 22.06.2024
Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024