Изненадваща оставка във Финансовия надзор: Мария Филипова напуска като зам.-председател

Зам.-председателят на Комисията по финансов надзор Мария Филипова изненадващо е подала оставка година преди мандатът ѝ да изтече.

Освобождаването ѝ беше гласувано от Народното събрание в извънредното заседание на 21 май. Филипова е посочила само "лични причини" като мотив за желанието ѝ да прекрати предсрочно своя мандат.

Тя отговаряше за управление "Надзор на инвестиционната дейност" от 2019 г. досега - т.е. за капиталовите пазари и участниците в търговията с финансови инструменти.

Името ѝ стана известно през 2020 г. по време на разследванията срещу Васил Божков заради по-ранната ѝ роля на председател на Държавната комисия за хазарта.

Филипова е била и юрисконсулт на Българската банка за развитие и бивш старши експерт в дирекция "Правна" на Министерството на финансите.

През 2020 г. по време на бягството си в Дубай Васил Божков беше разпространил свои sms-и до Владислав Горанов, в които показват как двамата комуникират около предстоящи заседания или срещи с ръководството на хазартния регулатор.

През март 2019 г. например Божков пише до Горанов, че "няма връзка с девойката" (имайки предвид Мария Филипова), а тогавашният министър на финансите му отговаря, че ѝ е предал "ценни указания".

По време на делото за едно от съдебните заседания срещу Божков през 2023 г. стана ясно, че прокуратурата е получила данни за опити на хазартния бос за сексуално насилие срещу Филипова в кабинета ѝ, след като тя "отказала да работи за него срещу подкупи".

Филипова напусна Комисията по хазарта през април 2019 г., когато беше назначена за 6-годишен мандат като зам.-председател на Комисията за финансов надзор, с одобрението на Народното събрание (тогава доминирано от ГЕРБ и "Патриотите").

Прави впечатление, че оставката ѝ беше обявена без предизвестие, само няколко часа след информацията на "Капитал", че Първа инвестиционна банка е в процедура по продажба, а от началото на май акциите на банката са поскъпнали с почти 70% на Българската фондова борса.

Във вторник ПИБ отрече информацията за предстояща смяна на собствеността, като в писмо до Комисията за финансов надзор съобщава, че не се провежда процедура по надлежна проверка (част от обичайните анализи преди завършване на сделка за продажба).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024