ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава Снимка: © Първа инвестиционна банка

Първа инвестиционна банка (ПИБ) отрече неофициалната информация, че е в процедура по продажба.

В писмо до Комисията за финансов надзор (КФН) от ПИБ казват, че „в банката не се провежда процедура по т.нар. дю дилиджънс, която е стандартен елемент при покупко-продажбата на структуроопределящ за българската икономика актив“.

Въпросната процедура по due diligence представлява правен анализ за състоянието на конкретна компания. Обикновено до подобно проучване се стига, когато предстои да се сключи сделка за придобиване или преобразуване на дружества.

Писмото на ПИБ е в отговор на информация, публикувана в седмичника „Капитал“, според която петата по големина банка у нас се продава. Медията се позовава на няколко свои източници, според които процедурата е в напреднала фаза, а кандидат-купувачите са „УниКредит булбанк“ и "Пощенска банка".

В писмото си до КФН от ПИБ не отричат наличието на инвеститорски интерес към банката.

"Банката винаги е представлявала интерес на български и чуждестранни инвеститори, но за всяка промяна в структурата и собствеността на банката, обществеността ще научава единствено чрез официалните канали за комуникация,“ пишат от ПИБ.

Това не е първият случай, в който се говори за потенциална продажба на банката на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, но до реална сделка до момента не се е стигало.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024