От НАТФИЗ до междугалактическата магистрала: Кой е областният управител, нарекъл протестиращите "изроди" Снимка: © Софийска област / Facebook

"Изроди, взимайте си ковчезите, чувалите и простотията и отивайте да блокирате междугалактическата магистрала" - това възвание е част от публикация в официалния профил на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров във Facebook.

Обидите му са провокирани от скандала в нощта на 17 август при блокадата на кръстовището до Румънското посолство, в която майка с две деца се опита да премине с автомобила си през групата протестиращи, а те отговориха с чупене на стъклата и фарове. Инцидентът се случи, докато СДВР липсваше от мястото на събитието, а движението в района около протеста не беше регулирано.

Тодоров нарича протестиращите "развилняла се алкохолизирана тълпа" и "злобни и яростни гадове", които се опитали да "линчуват една майка и две деца".

"Това ли са новите им справедливи закони? Законът на юмручното право и вандализмът. Това ли са новите лица, които всеки ден ни ги натрапват? С бира в ръка и лежащи по тротоарите. Това ли са новите ковачи на законите? Това ли е новият морал в политиката? Да потрошиш колата на майка, возеща две невръстни деца, чието единствено прегрешение е, че са дръзнали да се приберат в къщата си. Ако това са нови лица и нов морал, нека Бог ни е на помощ", завършва позицията му. Публикувана е в следобедните часове на 19 август - два дни след събитията при бул. "Ситняково".

Сблъсъкът при "Ситняково": Кой носи отговорност

Доскоро Илиан Тодоров беше сред най-близките политически фигури до Волен Сидеров. През 2013 г. участваше в прословутата партийна визита на "Атака" в Куба, която мотивира с натрупването на опит в "битката с колониализма". Тогава Тодоров се прочу с репликите си към журналистката Генка Шекерова, която посъветва да се прекръсти на "Сукерберг", ако работи в "еврейска телевизия" (по това време тя беше водеща на сутрешния блок на bTV, б.р.).

През есента на 2015 г. той беше рамо до рамо с Волен Сидеров при епизода с блокадата на сградата на НАТФИЗ - скандал, който приключи с юмрук в лицето и присъда за хулиганство за председателя на "Атака". За спомен от участието на Тодоров остана коментара му, че "75% от артистите са хомосексуалисти и дегенерати".

От 2017 г. досега Илиан Тодоров е областен управител на София-област, излъчен като част от квотата на "Атака". Независимо че партията беше изключена от "Обединени патриоти" като част от управляващото мнозинство, Тодоров запази политическата си позиция. Отношенията му с "Атака" на Сидеров приключиха в началото на 2020 г. - новина, за която медиите разбраха заради физическото спречкване между журналист от ТВ "Алфа" с Тодоров в столичен ресторант.

Областният управител е орган на изпълнителната власт, който "осъществява държавното управление по места и осигурява съответствие между националните и местните интереси при провеждане на регионалната политика".

Не е ясно дали позицията на Илиан Тодоров е съгласувана с Министерски съвет. В средата на юли премиерът Бойко Борисов обяви, че забранява на правосъдния си министър Данаил Кирилов да пише в личния си профил във Facebook, след като провокира масово възмущение заради подигравателен коментар по повод Христо Иванов (Да България) след изблъскването му от служители на НСО край резиденцията на Ахмед Доган в "Росенец".

"Правно нещастен спектакъл": Как министърът на правосъдието стана сензация във Facebook


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024