Снимка: © Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов зае странна позиция по спора за собствеността на крайбрежната зона край резиденцията на Ахмед Доган в парк "Росенец", която Охранителите на лятната резиденция на Доган : Акваторията е частна собственост при съприкосновението им с председателя на "Да България" Христо Иванов.

С подигравателни квалификации и сравнения с анимационни герои Кирилов определя случилото се на 7 юли като "правно нещастен" спектакъл и като "завладяване" за което "няма убедителни вещно-правни основания".

Според написаното от Кирилов относно недостъпния бряг между базата "Росенец" на "Лукойл" и сарая, в който Доган летува на нос "Чукалята" - имало разлика между "плажна ивица и морски камъни".

Христо Иванов беше министър на правосъдието във второто правителство на ГЕРБ (2014-2015), докато Данаил Кирилов бе председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание. Сега Кирилов нарича своя предшественик "СпонджБоб Квадратните гащи", президента Румен Радев - "Инспектор ДюДю", а председателя на ДСБ Атанас Атанасов - "един по-нисък генерал от мен".

Въпреки че частната резиденция и зоната около нея в "Росенец" не са обект, който подлежи на охрана от НСО по закон, Кирилов изразява задоволство от поведението на цивилните въоръжени охранители спрямо Христо Иванов.

"Най-добре да го били набили и други мерки да са наложили, ама, уви, браво на охраната - и те на море, не се хванали лесно на въдищата като шарани. Ех, защо не успяха да се втурнат в неговия сценарий", пише Кирилов.

Публикацията е споделена в официалния профил на правосъдния министър малко след 21 ч. на 8 юли, като за няколко часа е успяла да събере над 4000 коментара и над 2000 споделяния.

С призиви за оставка и недоумение за заетата позиция, реакциите срещу Кирилов са крайно негативни, почти без изключения. Мнозина от коментиращите изявлението му изразяват съмнение дали самият той е негов автор, дали профилът му не е хакнат или посланието е написано от "Шехерезада" (препратка към Севделина Арнаудова, ръководител на пресслужбата на Министерски съвет и ГЕРБ).

"Начинът, по който министърът на правосъдието реагира при видео, което показва погазване на закона е достатъчно красноречив. Срам ме е, че такъв човек е на ръководен пост...", пише един от коментиращите под есето на Кирилов.

"Аз от цялата работа разбрах, че като отивам на плаж, трябва да си нося хавлия, бански и Акт за държавна собственост в чантата, щото НСО може да изкочи отнякъде и да ме изгони от плажа", гласи друг коментар.

"С този си пост изтри поне 30 000 гласоподаватели на ГЕРБ", коментира потребител.

"Та значи казвате да си засипем пясъка с камънак и/или бетон, и плажът си става наша частна собственост? Дори няма да засегна простащината на изказването ви", пише друг.

"Пиете ли? Друго оправдание за подобно публично поведение от правосъден министър би било нервен срив или топлинен удар. Горките хора в екипа ви, които се чудят как да ви извадят сух от комуникационното блато....", се казва в още един коментар под статията.

"При Цецка беше маааалко по-добре", споделя друг коментатор, който препраща към предшественичката на поста на Данаил Кирилов, Цецка Цачева, подала оставка след замесването на името й в скандала "Апартаментгейт".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Президентът на Украйна критикува Хенри Кисинджър

БСП взима ръководството на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"