Общо 383 души гласуваха на парламентарните избори от гръцкия остров Лимнос. За вота на 11 юли в Северна Гърция бяха отворени редица секции за българите, почиващи в южната ни съседка, а в Контопули на Лимнос (югоизточно от Тасос) почти всички гласували са туристи.

Това разказа за „Булевард България“ рекламистът Емил Олованов, който има агенция за дигитален маркенг „Кримтан България“. В неделя той се включи в секционната комисия на гръцкия остров като зам.-председател.

„Като организация всичко протече много добре. Членът на комисията Галя Димитрова от Солун донесе всички документи, необходимите инструкции и принтер. Местните хора ни съдействаха много. Осигуриха помещение, направиха всичко възможно нещата да се случат както трябва. Сутринта, преди да отворим секцията, дойде полиция, за да попита дали всичко е наред и ако има проблеми, да им се обадим. Местните хора бяха много подкрепящи“, каза Емил Олованов.

Секцията в Контопули е била разкрита близо до всички плажове и от 7 ч. до 20 ч. постоянно са пристигали български туристи, които да гласуват.

„Сутринта, около 9-10 ч., имаше опашка, която не беше много голяма. След това стана по-ритмично, непрекъснато идваха хора“, каза зам.-председателят на секционната комисия и отбеляза, че гласуването ставало бързо и без проблеми.

„Българите, които живеят тук, са малко – трима или четирима. Останалите, които гласуваха са туристи или хора, които работят в сърф станциите например. Най-хубавото беше, че всички бяха много ентусиазирани и щастливи, че имат възможност да гласуват“, каза Емил Олованов.

В Лимнос преброените действителни бюлетини са 379. Общо 283 от гласовете са за „Демократична България“ – или 74,7% За ГЕРБ-СДС са подадени 33 гласа (8,7%), а за „Има такъв народ“ – 32 (8,4%).

Към момента ЦИК отчита най-голяма подкрепа за ДБ от Гърция – 34,36%. Слави Трифонов и ИТН имат 28,27 на сто, а ГЕРБ-СДС събират 13,77%. Обработените протоколи от чужбина са общо 55,23%. При това положение ИТН печели 33,26% подкрепа от българите извън страната ни, следвана от ДПС с 19,84 на сто и ДБ с 18,5%.

Резултати от вота в чужбина: "Има такъв народ" печели при над 55% обработени протоколи

Въпреки че избирателите са били над 300, то гласуването в Лимнос се е провело без машина. Това не е затруднило изборния процес по никакъв начин.

В Контопули не са търсили и съдействие от МВнР, защото са имали нужните резерви и достатъчно хора извън секционната комисия, които да помагат за организирането на вота.

„Имаше само едно нещо, което ни затрудни. В сайта си ЦИК бяха въвели две секции за Лимнос – едната изписана на латиница, другата на кирилица. Съответно по 80-88 човека се бяха записали и в едната, и в другата предварително. Но това, което получихме от ЦИК, беше само един предварителен списък на желаещите да гласуват – на една от двете секции, а за другата не получихме. Не че те не са дошли да гласуват, но трябваше да попълват декларации на място. Голяма част от хората, които дойдоха, всъщност се бяха записали в списъка, който ни липсваше. Не беше проблем, но ако имахме и двата списъка или един с всички имена, щеше да е по-добре“, каза Емил Олованов.

„Всички ние и гласуващите от Лимнос благодарим на консулството, на хората от Солун за великолепно организираното гласуване, и специално на Галя Димитрова“, добави той.

На 11 юли в цяла Гърция имаше висока избирателна активност, а броят на гласоподавателите е надвишил този от евроизборите през 2019 г. Бяха разкрити общо 32 секции в страната, включително в Александруполис, Комотини, Кавала, Ставрос, Никити, Неа Мудания, Солун и др.


Резултатите от изборите по области: "Има такъв народ" отнема територии на ГЕРБ и БСП в България

Слави Трифонов отказа да прави коалиции и представи министри за еднопартиен кабинет на "Има такъв народ"

Как промениха избора си гласоподавателите на най-големите партии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%