Общо 383 души гласуваха на парламентарните избори от гръцкия остров Лимнос. За вота на 11 юли в Северна Гърция бяха отворени редица секции за българите, почиващи в южната ни съседка, а в Контопули на Лимнос (югоизточно от Тасос) почти всички гласували са туристи.

Това разказа за „Булевард България“ рекламистът Емил Олованов, който има агенция за дигитален маркенг „Кримтан България“. В неделя той се включи в секционната комисия на гръцкия остров като зам.-председател.

„Като организация всичко протече много добре. Членът на комисията Галя Димитрова от Солун донесе всички документи, необходимите инструкции и принтер. Местните хора ни съдействаха много. Осигуриха помещение, направиха всичко възможно нещата да се случат както трябва. Сутринта, преди да отворим секцията, дойде полиция, за да попита дали всичко е наред и ако има проблеми, да им се обадим. Местните хора бяха много подкрепящи“, каза Емил Олованов.

Секцията в Контопули е била разкрита близо до всички плажове и от 7 ч. до 20 ч. постоянно са пристигали български туристи, които да гласуват.

„Сутринта, около 9-10 ч., имаше опашка, която не беше много голяма. След това стана по-ритмично, непрекъснато идваха хора“, каза зам.-председателят на секционната комисия и отбеляза, че гласуването ставало бързо и без проблеми.

„Българите, които живеят тук, са малко – трима или четирима. Останалите, които гласуваха са туристи или хора, които работят в сърф станциите например. Най-хубавото беше, че всички бяха много ентусиазирани и щастливи, че имат възможност да гласуват“, каза Емил Олованов.

В Лимнос преброените действителни бюлетини са 379. Общо 283 от гласовете са за „Демократична България“ – или 74,7% За ГЕРБ-СДС са подадени 33 гласа (8,7%), а за „Има такъв народ“ – 32 (8,4%).

Към момента ЦИК отчита най-голяма подкрепа за ДБ от Гърция – 34,36%. Слави Трифонов и ИТН имат 28,27 на сто, а ГЕРБ-СДС събират 13,77%. Обработените протоколи от чужбина са общо 55,23%. При това положение ИТН печели 33,26% подкрепа от българите извън страната ни, следвана от ДПС с 19,84 на сто и ДБ с 18,5%.

Резултати от вота в чужбина: "Има такъв народ" печели при над 55% обработени протоколи

Въпреки че избирателите са били над 300, то гласуването в Лимнос се е провело без машина. Това не е затруднило изборния процес по никакъв начин.

В Контопули не са търсили и съдействие от МВнР, защото са имали нужните резерви и достатъчно хора извън секционната комисия, които да помагат за организирането на вота.

„Имаше само едно нещо, което ни затрудни. В сайта си ЦИК бяха въвели две секции за Лимнос – едната изписана на латиница, другата на кирилица. Съответно по 80-88 човека се бяха записали и в едната, и в другата предварително. Но това, което получихме от ЦИК, беше само един предварителен списък на желаещите да гласуват – на една от двете секции, а за другата не получихме. Не че те не са дошли да гласуват, но трябваше да попълват декларации на място. Голяма част от хората, които дойдоха, всъщност се бяха записали в списъка, който ни липсваше. Не беше проблем, но ако имахме и двата списъка или един с всички имена, щеше да е по-добре“, каза Емил Олованов.

„Всички ние и гласуващите от Лимнос благодарим на консулството, на хората от Солун за великолепно организираното гласуване, и специално на Галя Димитрова“, добави той.

На 11 юли в цяла Гърция имаше висока избирателна активност, а броят на гласоподавателите е надвишил този от евроизборите през 2019 г. Бяха разкрити общо 32 секции в страната, включително в Александруполис, Комотини, Кавала, Ставрос, Никити, Неа Мудания, Солун и др. 


Резултатите от изборите по области: "Има такъв народ" отнема територии на ГЕРБ и БСП в България

Слави Трифонов отказа да прави коалиции и представи министри за еднопартиен кабинет на "Има такъв народ"

Как промениха избора си гласоподавателите на най-големите партии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект