Десислава Олованова работи в сферата на PR-а и рекламата от години. Управляващ директор е McCann Sofia. Тази седмица стана "Жена на годината" за 2020 заради кампанията за Александровска болница, която за по-малко от 24 часа събра 300 хил. лева. 

Емил Олованов има агенция за дигитален маркетинг Кримтан България и технологична компания за реклама през WiFi.


Трудно ще срещнете такава двойка: Заедно са от около 30 години, имат 3 деца и 3 кучета.  

Снимаме ги по покана на Esthederm - селективна френска козметика, която неотдавна лансира на пазара два нови продукта.

Нарекохме проекта “Специална връзка” и нахълтахме в слънчевия им хол един съботен ранен следобед. Намазахме Деси с маска с прополис и бяла глина и започнахме с въпросите за тайната на любовта: защото ако за несъвършенствата по кожата и бръчките има Esthederm INTENSIVE, с какъв крем “мажеш” брака си? 

Може би най-интересното в историята на Деси и Емил е, че тяхната специална връзка започва далеч преди двамата да бъдат съпруг и съпруга - родителите им са съученици, а чичото на Деси е най-добър приятел на бащата на Емил. Това семейство вече ви звучи като уреден династичен брак, но не е точно така. 

Макар съдбата да ги среща още в парка в детските колички, пътищата им след това се разделят. Родителите на Десислава за кратко живеят в Бейрут, а тя остава с дядо си в София. 

Когато са на 16, се срещат отново, или по-точно Деси хвърля око на Емил, докато чакат заедно рейса на спирката. 

Историята нататък продължава като история за търпението. 

Десислава има спокойни сини очи, говори бавно с особено нежен глас. Емил напомня леко на френски интелектуалец, на пръв поглед вглъбен в негов свят, но вместо с печал подхожда към света с чувство за хумор. 

Ако познавате добре Деси, в един момент ще откриете, че голяма част от софиянци на нейната възраст са ѝ съученици. Първо мислех, че това е някакъв сленг на хората от рекламните агенции, с който наричат клиентите си.

След като на вратата на Музикалното училище на “Оборище” срещаме поредния (за деня) съученик - баща на 3 деца от Бусманци - тя си признава: “Толкова ми липсваха нашите, когато бяха в Бейрут, че се държах ужасно в училище и се наложи да сменя няколко”. 

Тихите води са най-дълбоки, неслучайно са казали хората. 

Както споменахме, това семейство освен 3 деца на различни възрасти, има и 3 кучета - Елза, Кари и Бриджит. Първите две са любов от пръв поглед. За третото, “което вече е на децата”, Емил мисли дълго - трябват му 20 минути, преди да каже “да”.

Стигаме и до третото дете и единственото момиче - Мария. Тя идва в момент, в който животът изглежда напълно подреден, както казва Деси - сякаш "за да не им доскучава”. 

Момчетата са пораснали, Емил и Десислава са свободни хора, но съдбата има други планове за тях:  “Всичко беше срещу нас - след две момчета, шансът да имаме трето беше огромен.

Малко като руска рулетка, но решихме да поемем този риск”, разказва Емил и в негов стил продължава с ирония: “Зад всяка успешна жена стои един мъж, който гледа децата.”

Хуморът в това семейство изглежда важен. “Емил постоянно се шегува с мен колко съм бавна”, казва Деси и прави многозначителна пауза. Идва ред и на фундаменталния въпрос, който вълнува всички - как се издържа толкова време във връзка?

Първо е любовта, казва Емил. После са уважението и съпричастността към човека срещу тебе, т.е.  да влезеш в неговите очи, да виждаш това, което той вижда, а той вижда теб. “Емил е изключително толерантен и с него се живее много лесно”. Доверието е важно, и аз  в течение на времето се научих да му имам доверие, казва Десислава.

В един период от живота си двамата са разделени географски. Над 3 години Десислава пътува почти всяка седмица до Тирана, където Емил оглавява офиса на Австрийски авиолинии за Западните Балкани. Той е в Алабания, заедно с двете им момчета, а Десислава всеки петък следобед се качва на самолета, за да прекара 3 дни с тях. 

“Такава връзка е много трудна, имахме специални курсове, наричаха се “change managment”, които ти показват какво се случва с човек, изолиран от роднините си на ново място”, спомня си Емил.  

“Обясняват ти през какви емоции и реакции ще минеш, и какво да направиш, за да не те смаже промяната. И да, всичкото, което ми се случи в Албания, ми го бяха разказали предварително. Но ние там попаднахме на много приятна среда - и албанци, и австрийци, и това много помогна на мен, и на Деси.”

Уроците от Албания доста напомнят на уроците от пандемията и пролетната ни изолация. Тогава 3-те кучета на Деси и Емил се оказват доста ценен капитал. 

Понеже все пак този разговор е на терена на естетика, и то френската, повдигаме и въпроса за суетата. 

"Само за Десислава има крем пак, нали?”, казва Емил на шега, докато влиза в хола по време на снимките, връщайки се от лекции. Всъщност жестоко греши. Благата от Esthederm са разпределени поравно.  

“Той много обича да се поставя в ролята на жертва, за да се почувствам виновна”, шегува се Десислава. Оказва се обаче, че по отношение на козметиката Емил очаква жената му да се погрижи за него.

Реципрочно е отношението на Десислава към миенето на колата ѝ. “Жените нямаме работа на автомивката”, казва тя и дефинира грижата за колата като единственият ангажимент, който би нарекла изцяло мъжки. 

Интересна ми е мъжката гледна точка към красотата: 

Красотата не е фундаментална, както и истината - тя не е еднозначна, но естетическото в теб е много важно, смята Емил.

“Това, което ти харесваш и повечето хора биха харесали, е модел, залегнал много дълбоко в нас. Модифицирането на този модел се забелязва от хората - слагането на огромни устни, например, рязко се възприема като нещо недобро от масата от хората, чисто на подсъзнателно ниво. С гърдите не е такъв проблем, защото те са сексуален обект.”

Още няколко неща, които разбирам за тях, интервюирайки ги поотделно: 

  • Не си говорят за работа, въпреки че и двамата са в рекламния бранш;
  • Един техен скандал трае между 10 и 25 секунди, според Емил. По часовника на Деси - 10 мин;
  • И двамата са суетни, но май Емил повече;
  • Емил също е от мъжете, които питат жена си “Какво да облека” 
  • Деси харчи за обувки, а Емил за сърф;
  • Емил готви уникално, според Деси, а когато тя е на диета, ѝ приготвя Бъргър с пържени картофи. 

“Трябва да има баланс между даване и взимане, в противен случай единият човек става жертва”, казва Емил и добавя:  

“Никога не мога да си представя да отида в почивен ден някъде за дълго време и да правя нещо, което да не е с Деси или с децата. Те просто ми липсват”.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед