Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Версиите за произхода на конфискуваната картина в България, която се смята за творба на големия художник Джаксън Полък, стават все повече.

Потвърждение за автентичността на картината все още не е дадено окончателно. Говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова казва, че е направена първоначална експертиза от двама експерти в Националната художествена галерия - според тях "по техника на изпълнение и художествена специфика картината отговаря на характерните особености на живописта на Джаксън Полък от 1945-1950 г.".

По-късно е направен и флуоресцентен анализ, който е показал "подобни пигменти" на тези, използвани от художника в други негови творби.

Прокуратурата обаче няма безспорно доказателство за автентичността. Подобен извод може да се направи с вземане на проба и анализ на свързвателя на бои, но това "не е възможно на този етап".

Петрова обяви още, че на гърба на картината е оставено послание, което гласи "Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949 г.". Лорън Бекол е една от най-известните актриси в златните години на Холивуд, родена е на 16 септември 1924 г., като има роли в шест филма преди 1949 г. В началото на 49-та тя ряжда първия си син от брака с Хъмфри Богарт.

Картината, за която се твърди, че е на Полък, обаче никога не е била каталогизирана. Не е обявявана и за издирване. Не е ясно как и кога тя е влязла на територията на България.

От прокуратурата проверяват и още една версия - вероятността тя да е била част от лична колекция на бившия румънски диктатор Николае Чаушеску с произведения на изобразителното изкуство. Предположението за това дойде първо неофициално през БНТ, чиито източници твърдят, че на гърба ѝ има печат с надпис на румънски език.

Пред bTV арт консултантът Десислава Зафирова коментира, че единственото потвърждение за автентичността на картината може да се даде от фондацията "Джаксън Полък". Към нея обаче все още не е подадена заявка.

Зафирова коментира, че картина на Полък наскоро "се е въртяла сред колекционери в България".

"Спецификата на разследването и обстоятелствата по случая предполагат и налагат да бъдат използвани и инструментите на международната правна помощ, за да се установят всички обстоятелства, свързани с евентуалното движение и пътя на тази картина", казва говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024