От Шипка Радев отново атакува управляващите и обяви 3-ти март за "червена линия" Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев отново отправи остри критики към правителството на страната и го обвини, че тласка обществото в хаос и руши "демократичния консенсус".

Държавният глава присъстваше на тържествената церемония по повод 146-годишнина от Шипченската епопея пред Паметника на свободата. В словото си той защити 3 март като национален празник на България и го определи като "червената линия на нашето търпение".

"Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен", заяви Радев.

Думите му са по повод промените в Конституцията, предложени от ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС, които предвиждат 24 май, а не 3 март, да бъде националният празник на страната.

"Днес казваме "не" на пълзящата цензура на доносничеството, подмяната и скандалите, чрез които се прокарва поредица похищения на конституцията", допълни президентът.

След това пред журналисти той продължи с нападките на тема Конституция, които препраснаха и към открити обвинения срещу редовното правителство

"Кабинетът използва всеки свой собствен провал като повод за заграбване на още власт и според мен това е настъпление срещу демократическия баланс, който е заложен в Конституцията", каза Радев.

Държавният глава описа и особено мрачен сценарий за страната, който приписа на управляващите: "публикуват се черни списъци на граждани и журналисти, притискат се медиите, призовава се към цензура, овладяват се МВР и службите за опорочаване на изборите и за тяхното използване за користни политически и икономически цели... посяга се на Конституцията".

На въпрос дали ще свика Консултативния съвет по национална сигурност заради скорошните убийства в страна, Радев отговори:

"С кого? С хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки ли да го свикам? Не мисля, че това е от полза за националната сигурност. Потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба - мафията е силна. А държавата е слаба, защото сегашното управление беше заченато в скандални записи и умерзително съглашателство и в момента отговорността е напълно размита", заяви президентът.

Той изтъкна, че обществото очаква отговори за ролята на убития Алексей Петров в "стъкмяването на коалицията": "Какви ангажименти са поемани към него? Какви високи постове в държавата са му обещавани? Откого и при какви условия".

Подобни твърдения за предполагаеми връзки на Петров с кабинета отправиха по-рано и други критици на управляващите, включително политици, свързани със структурите за сигурност в миналото като Цветан Цветанов и Иван Демерджиев. В петък обаче премиерът Денков отхвърли твърденията, като ги обяви за "спекулации, които се опитват да създадат негативен имидж".

Николай Денков Премиерът обяви за "измислици" внушенията за връзка на Алексей Петров с кабинета


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024