От задължително военно обучение до мобилизация - няколко призрака бродят из България Снимка: © СУ „Св. Климент Охридски“

"Задължително военно обучение" за гимназистите е нова политическа дъвка, въпреки че то самото никак не е ново. Във въртележката от предизборни кампании, в която държавата битува от две години, новини, в които новина няма, стават тема на ожесточени дебати. И се ползват за пропаганда и дезинформация. В някои варианти т. нар. "задължително военно обучение" стигна дори до "мобилизация" - но предизборните кампании често раждат чудовища.

Ето и как се стигна до тук: Служебното правителство пусна за обществено обсъждане проект на наредба за правила, по които да протича задължителна военна подготовка за учениците в 10 и 11 клас.

Документът е за "организиране, провеждане и осигуряване на обучението на българските граждани за защита на отечеството".

Терминологията - "защита на отечеството" - също предизвика вълна от коментари - но в посока на това, че звучи остаряло. Особено в комбинация с текста, който се добавя - че "обучението на български граждани – ученици и студенти за защита на родината допринася за формиране на ценности и нагласи за родолюбие, достойнство, дълг, чест и отговорност към страната".

Дребната подробност е, че въпросната нова наредба се появява като резултат от промени в Закона за резерва на въоръжените сили, приети още през 2020 г. - по време на управлението на ГЕРБ и несъществуващите вече "Обединени патриоти" - и най-вече заради обучението във висшите военни училища за "офицери от резерва". А в самия закон от приемането му през 2012 г. пише, че "урежда подготовката на гражданите за защита на отечеството и обществените отношения, свързани с ръководството, състава, подготовката, използването, отчета и службата в резерва на въоръжените сили на Република България".

Втората и по-важна подробност е, че въпросният нов документ не въвежда тепърва "задължително военно обучение" - защото такова и по закон, и по правителствена наредба, е въведено още след 2013 г. Излиза, че дебатите по темата трябва ли или не трябва да има задължително военно обучение за ученици са закъснени с около едно десетилетие.

В проруски български сайтове и на някои предизборни срещи на "Възраждане" вече върви упорито "опорна точка" как военното обучение в училище по принцип не е лошо нещо, но на фона на войната в Украйна (която удобно не се споменава, че Русия започна непредизвикано на 24 февруари 2022 г.) въвеждането му "сега" можело да е предвестник на мобилизация в подкрепящите Киев държави. Не пише, че то не се въвежда сега.

Това е поредната вълна от подобни внушения, които нямат общо с реалността - предишната бе по повод питане до Конституционния съд от служебното правителство дали обучението на хора, записани в резерва и запаса на армията, може да бъде задължително, вместо - както е сега - напълно доброволно. Темата обаче няма нищо общо с правилата за мобилизация, нито с връщане на задължителна казарма. Питането до КС е свързано със спор между различни ведомства, който е от години и засяга само възможноността в бъдеще да се въведат периодични обучения за запаса и резерва в армията.

Проектът за наредба за обучението на гимназисти почти напълно повтаря текстовете от наредбата от 2013 г., която носи по-малко подозрителното заглавие "за разкриване и осигуряване на дейността на курсове по начална или специална военна подготовка във висшите училища и за подготовката на учениците от средните училища". Няма я "защитата на отечеството", която сега се появява, но по същество почти нищо не се променя за гимназистите.

От учебната 2014 г. досега военно обучение в часа на класния ръководител - по 5 часа годишно - се предвижда за учениците в 9 и 10 глас. Сега предложението е обучението да бъде преместено в 10 и 11 клас - но все така ще си е в часа на класния ръководител. Отново като лектори ще има военни и цивилни от Министерството на отбраната, а темите на лекциите ще са си същите, каквито са от 2014 г. насам.

За сравнение - ето разликите в текста в наредбата от 2013 г., която се предлага да бъде отменена, и в новата ѝ редакция от 2023 г.:

  • Съдържанието на подготовката на учениците в девети (десети в новия текст) клас е с тематична насоченост, както следва:
  1. задължения на гражданите на Република България по отбраната на страната 👉 усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на родината;
  2. същност и съдържание на гражданско-военните отношения / няма промяна;
  3. оказване помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер / няма промяна;
  4. действия за оцеляване при актове, извършвани от терористични, екстремистки и престъпни групи и военни действия, както и при откриване на невзривени боеприпаси 👉 оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм;
  5. защита на критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности / няма промяна.
  • Съдържанието на подготовката на учениците в десети клас (единадесети в новия текст) е с тематична насоченост, както следва:
  1. въоръжени сили на Република България - история и настояще / няма промяна;
  2. мисии и задачи на въоръжените сили на Република България; участие в операции и мисии извън територията на страната / няма промяна
  3. същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили на Република България / няма промяна
  4. въоръжения и екипировка на военнослужещите във видовете въоръжени сили / няма промяна
  5. приемане на служба във въоръжените сили и в резерва на въоръжените сили на Република България / няма промяна

В новия проект за наредба, в отговор на промените в закона от 2020 г., са записани нови разпоредби за обучението на офицери от резерва във военните училища, уточнява се заплащането на семестриални такси, продължителността му и други подробности.

По закон участието във военния резерв в България е доброволно и остава такова, като желаещите да придобият звание "офицер от резерва" ще могат да кандидатстват за него.

Сред условията е да са неосъждани, да имат само българско гражданство и да отговарят на изискванията за "резервисти" според специализирания закон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024