Отбелязваме Деня на народните будители

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители и отдаваме почит на делото на книжовници, просветители и на борците за национално възраждане и освобождение, съхранили духовните ценности на България.

За първи път Денят в памет на възрожденските будители е отбелязан през 1909 г. в Пловдив. Само три десетилетия по-рано България се връща на картата на Европа като самостоятелна държава, а година по-рано е постигната и независимостта на страната. По време на комунистическия режим празникът е отменен, но през 1992 започва отново да се отбелязва.

Сред будителите, които почитаме на 1 ноември, са Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, свети Кирил и свети Методий, Паисий Хилендарски, Петър Берон, Петко Славейков, братя Миладинови, Захари Стоянов и много други.

Днес пред сградата на президенството ще се състои традиционната церемония по издигане на националния флаг. Държавният глава Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, а след това ще отправи приветствие по случай празника.

Президентът ще се включи и в Тържественото събрание на БАН по случай празника, което тази година ще е посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на "История славянобългарска".

В Пловдив ще се състои шествие по повод 100-годишнината от първото отбелязване на Деня на народните будители. То ще потегли от площада пред Хуманитарната гимназия и ще премине по централната пешеходна улица.

Денят на будителите: Историята на отречения празник


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024