Новоизбраният шеф на "Гранична полиция" се отказа от поста (Обновена) Снимка: © СДВР

Новината е обновена в 18:40 на 16 юни 2023 г.


Бившият директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Антон Златанов беше назначен да ръководи временно "Гранична полиция". Той обаче няма да поеме поста по лични съображения, съобщават от МВР.

"Той счита, че не би могъл да изпълнява задълженията си без пълно обществено доверие. Главен комисар Златанов разбира отговорността на директора на ГДГП с оглед и на присъединяването на България към Шенген и всички отговорни задачи пред дирекцията и счита, че ръководителят на структурата трябва да се ползва с пълното доверие на обществото", се казва в позицията на ведомството.

Новината идва само ден, след като досегашната ръководителка на ведомството Росица Димитрова беше освободена от длъжност заради нейните "слаби резултати в борбата с миграцията, прибирането на издирвания Ангел Христов и неприемането на България в Шенген".

Нейният пост трябваше да бъде зает от Златанов, чието име е познато от антиправителствените протести от лятото на 2020 г. Тогава той беше зам.-директор на СДВР и отговаряше за силите на реда при масовите мероприятия. Тогава някои от полицаите упражниха насилие срещу граждани.

Не е ясно дали той е бил част от екипа в МВР, който е взимал решенията как да действат служители на реда по време на масовите протести. Малко след като записите с полицейско насилие над младежи зад колоните на Министерски съвет бяха разпространени, Златанов беше повишен в директор на СДВР.

В биографичната справка, разпространена от МВР, за него се казва, че е отбил военната си служба през 1996 г. в Школата за запасни офицери „Христо Ботев“ в Плевен.

През 2000 г. завършва висше образование в УНСС по специалността "Планиране и прогнозиране на икономически системи“, а през 2002 г. - магистратура по „Международни икономически отношения“ в Стопанската академия в Свищов. През 2016 г., след публична защита на дисертационен труд в Академията на МВР, му е присъдена образователна и научна степен „Доктор“ в професионално направление „Национална сигурност“.

Работил в системата на МВР от над 25 години, като по време на службата си е многократно награждаван.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024