Отиде си папата-пенсионер, получил повече критики отколкото похвали Снимка: © Getty Images

Първият папа-пенсионер от векове насам, папата-богослов, който погреба Йоан Павел II, обичаше да свири на пиано и класическа музика, голяма слабост му бяха котките. В едно изречение това е един бегъл портрет на Бенедикт XVI - 265-ият папа, който бе начело на Католическата църква от 19 април 2005 г. до 28 февруари 2013 г.

В днешни дни, той бе и първият папа, който подаде оставка като лидер на католиците, защото чувстваше, че силите не му достигат за тази важна мисия. Последният оттеглил се папа преди него е Григорий XII в далечната 1417 г.

Оттогава Бенедикт XVI живееше в малкият манастир "Майка на Църквата" във Ватикана, заобиколен от своите книги и любимото си пиано. От няколко години се виждаше, че здравето на почетния папа отслабва, той изглеждаше немощен, а личният му секретар монс. Генсвайн твърдеше, че вече не може да чете сам.

В крайна сметка изминаха цели девет години от оставката на Йозеф Ратцингер - рожденото име на почетния папа, до смъртта му на 95-годишна възраст. Преди два дни - в сряда, на традиционната генерална аудиенция Папа Франциск обяви, че папа Бенедикт XVI не е добре и отправи призив всички да се молят за него. След това, той отиде да го посети.

Бенедикт XVI e роден на 16 април 1927 г. в Марктл ам Инн, село в Горна Бавария в семейството на полицай от селски произход. В дните на своята младост е бил член на Хитлер югенд, но не по желание, а по задължение. Факт, който бе използван за атаки срещу него, когато вече беше папа.

Бенедикт XVI e роден на 16 април 1927 г. в Марктл ам Инн, село в Горна Бавария в семейството на полицай от селски произход

В контекста на хитлеристка Германия се ражда желанието му да стане свещеник, силно религиозно е и неговото семейство - през 1951 г. завършва богословското си образование в университета в Мюнхен и на 29 юни 1951 г. е ръкоположен за свещеник. Скоро след това, започва дейността си на преподавател и богослов, работи в Мюнхен, Бон, Тюбинген и Регенсбург.

Постепенно се превръща във виден богослов. Той е консултант по време на Втория Ватикански събор, ключово събитие за живота на Католическата църква, довело до дълбоки реформи. На 25 март 1977 г. е назначен от папа Павел VI за архиепископ на Мюнхен, а няколко месеца по-късно става кардинал.

Ключови са дългите години, от 1981 г. начело на Конгрегацията за доктрината на вярата, министерството, което отговаря за богословските догми. В този период се ражда едно невероятно близко и плодотворно сътрудничество с папа Йоан-Павел II. Последният помоли кардинал Ратцингер да напише размишленията за Кръстния път през 2005 г. - преломен момент за него, тъй като папата-поляк преживяваше последните си земни дни. Ратцингер бе и човекът ръководил погребението на Йоан-Павел II.

Като папа обаче неговата душа на виден богослов и дългогодишен универсиетски преподавател остана неразбрана. По време на неговото управление започна скандала със сексуалните злоупотреби на представители на Католическата църква, който заля като лавина от обвинения всички на ръководни постове.

Затова като папа, Бенедикт XVI получи повече критики, отколкото похвали.

Още през 2005 г. той осъжда "мръсотията, съществуваща вътре в църквата". Поиска и публично прошка през 2010 година за злините, извършени от представители на църквата. Той иницира политиката на нулева толерантност срещу сексуалните злоупотреби, която с твърд курс се открои в църквата.

Папа Бенедикт XVI

Ще бъде запомнен с финия си интелект и с най-доброто от себе си, което остави в своите книги, слова, енциклики и документи. Той е автор на трилогията "Исус от Назарет", започваща с раждането във Витлеем и завършваща с Възкресението. Тази негова интелектуалност често създаваше полемики, като цитирането на византийския император Михаил II Палеолог за исляма по време на лекция в университета в Регенсбург.

През последните години чести и много сърдечни бяха срещите му с папа Франциск. Почетният папа внимаваше много със своите коментари и изяви пред медиите, за да не бъде изтълкувано като намеса в управлението на сегашния папа.

Ето и част от последното му публично писмо:

"Много скоро ще се намеря пред последния съдия. Въпреки че, гледайки назад моя дълъг живот, бих могъл да намеря мотив за уплаха или страх, аз съм ведър, защото съм сигурен, че Бог е не само справедлив съдия, но в същото време приятел и брат, който първи е изпитал моите пропуски и затова бидейки съдия, ще бъде и моят адвокат: Утешителят".

Тялото му ще бъде изложено за поклонение в базиликата "Свети Петър" от сутринта на 2 януари 2023 г., а на 5 януари от 9,30 на площад "Свети Петър" папа Франциск ще председателства погребението на Бенедикт XVI.

Бог да го прости и да го приеме в своето царство!

"Двамата папи": дебат за вярата, пицата и обувките на светия отец


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024