Отказът на Радев да пусне промените в НПК завърза ръцете на парламента Снимка: © Getty Images

Народното събрание се принуди да замрази работата си по съдебната реформа, след като президентът Румен Радев отказа да обнародва промените в НПК, които трябваше да въведат механизма за разследване на главния прокурор.

В началото на заседанието в четвъртък председателят на Правната комисия Стою Стоев поиска да се отложи разглеждането на предстоящите промени в Закона за съдебната власт, внесени от служебния кабинет.

Причината: част от текстовете са обвързани с точките в НПК, които въвеждат новата фигура на "прокурор по разследването на главния прокурор", а тя все още не е влязла в сила.

Стоев отбеляза иронично, че президентът Румен Радев "още не е решил дали да наложи вето върху промените, които неговият министър на правосъдието Крум Зарков внесе" - текстове, които са ключова част от изискванията към България по Плана за възстановяване и устойчивост.

Промените в НПК действително са продукт на екипа на Министерството на правосъдието и бяха разработвани месеци наред, преди да бъдат гласувани на 26 май.

Промените можеха да се публикуват в Държавен вестник още в понеделник, но президентът така и не подписа указ. Не го направи и с извънреден брой на ДВ до четвъртък.

Георги Свиленски от БСП реши да вземе думата, за да обяви, че не трябвало Народното събрание да гласува механизма за контрол на главния прокурор още в петък, когато парламентарната му група напусна пленарната зала и не участва в дебата по същество.

Формалното им обяснение тогава беше свързано с изтеклите записи на Радостин Василев, а не с нуждата от въвеждане на разследване на главния прокурор.

"Защо не питахте Крум Зарков какво лошо има в закона, че президентът да откаже да го подпише?", попита Свиленски, без да влиза в други подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024