Откриха болни от Covid-19 в най-големия бежански лагер в света Снимка: © getty images

Най-големият беженски лагер в света вече има своите първи случаи на коронавирус. Двама бежанци рохинджа дадоха положителни проби в Бангладеш, като от BBC съобщават, че до появата на резултатите от тестовете им те не са се намирали в изолация.

Шансовете вирусът да се е разпространил и в Кокс Базар да предстои огромен скок на заразените са много големи. Според д-р Шамим Джахан, здравен директор на организацията "Спасете децата" в страната, възможността хиляди да починат в лагера е напълно реална.

Около 1900 души са изолирани, за да им се направят изследвания, но общия брой на бежанците там е в пъти повече. Международният спасителен комитет посочва, че в лагера хората живеят по от 40 до 70 хиляди на квадратен километър:

"Това е поне 1.6 пъти по-голяма гъстота на населението спрямо тази на борда на круизния кораб "Diamond Princess", където заразата се разпространи четири пъти по-бързо, отколкото в Ухан в най-тежките му моменти," посочи директорът на организацията в Бангладеш Маниш Агревал.

През 2013 година ООН определи рохинджа за едно от най-преследваните малцинства в света, като през от 1982 година им се отказва гражданство в Мианмар. Там към 2017 година те са наброявали един милион и са преследвани в продължение на поколения. Именно затова историята отбелязва многократно тяхно напускане на страната в посока Бангладеш. Последното масово такова бе през 2017 година. Там те живеят в големи групи и при ограничен достъп до чиста вода - условия, подходящи за разпространението на вируса.

Проблемът с бежанските лагери не се среща за пръв път сега - Гърция се надява, че ще успее да премести 1 600 души от своите лагери в други страни поради голямото струпване на хора. Вече няколко държави приеха малолетни имигранти от южната ни съседка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024