Един обир втрещи света през 2019, сега част от съкровищата на Дрезден май са открити Снимка: © Getty

Немската полиция е успяла да открие голяма част от откраднатите през 2019 г. експонати от съкровищницата на Дрезден "Грюнес Гевьолбе“ ("Зелен трезор“), съобщиха германските медии.

Според Focus Online предметите са били транспортирани в Дрезден под конвой от специални полицейски части. Те ще бъдат подложени на съдебномедицинска експертиза, след което експерти от държавните художествени колекции на Дрезден ще проверят автентичността на експонатите.

Обир като от филм

На 25 ноември 2019, след разбиване на стъклената витрина на историческия Зелен трезор на Дрезден, изчезват 21 безценни артефакта с диаманти.

Украсени с повече от 4300 диаманта, съкровищата, откраднати от трезова, са на стойност най-малко 113 милиона евро. Материалната им стойност обаче, макар и впечатляваща, не отразява тяхното историческо и културно значение.

Почти всички откраднати артефакти са изработени по време на управлението на Фредерик Август III, последният курфюрст на Саксония, който по-късно е известен като Фредерик Август I, първият крал на Саксония. Сред тях са закопчалка за шапка от 1780 г., украсена с 15 големи и повече от 100 малки диаманта, както и 96-сантиметров меч и ножница, които заедно съдържат повече от 800 диаманта.

Самият обир може да накара героите на "Money Heist" да се срамуват. Няколко дни преди да бъде осъществен, решетките на прозореца, през който крадците са влезли в трезора, са отрязани. За да не предизвикват подозрение и минувачите, престъпниците временно залепят решетките обратно на място с лепило.

Крадците запалват разпределителна кутия в близост до Зеления трезор. Уличните лампи наблизо изгасват и потапят целия район в тъмнина. След това, в 4:57, те се отправят към трезора.

Сензорът за движение, който трябва да се задейства от кражбата, не се задейства. От министерството казват, че алармата се е включила в деня преди престъплението и охраната не е успяла да я активира отново.

След като влизат в сградата през прозореца на огледалната Зала на съкровищата, крадците преминават през Хералдическата стая на трезора направо към стаята за бижута, където са изложени най-скъпите експонати.

Всичко се случва в рамките само на няколко минути. Преди да избягат, престъпниците напръскват стаята с прахов пожарогасител, с което прикриват следите си.

До септември 2020 г. полицията е получила стотици сигнали и е претърсила няколко имота в Берлин, за които се смята, че са свързани с обира. Те също така разбират повече за колата, с която крадците са избягали - включително къде е била повторно напръскана или фолирана - и пускат изображение на един от заподозрените.След това, на 17 ноември 2020 г., почти година след кражбата, полицията започва огромна операция за сигурност в Берлин, включвайки специални части и офицери от цяла Германия. Операцията е насочена към петима членове на известния клан Ремо - една от най-мощните престъпни фамилии в Германия, която действа предимно в Берлин. Или нещо като немските семейство Сопрано.

В хода на разследването са арестувани шестима заподозрени, всичките членове на семейство Ремо.

„Много съм доволен, че разследващите органи очевидно са успели да намерят значителна част от съкровищата, откраднати по време на проникването в историческия Зелен трезор“, каза министърът на културата на Саксония Барбара Клепш.

Сега остава да се разбере какво ще открият оценителите, когато разгледат артефактите и в какво състояние ще са те.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023