Откриха нови 150 машини за гласуване - този път в склад на Летище София Снимка: © Булевард България

Още 150 машини за гласуване, които не са включени в бройката за изборите на 14 ноември, са били открити на територията на столицата. Те се намират в митнически склад на Летище София, съобщи в. „Сега“, позовавайки се на информация от заседанието на ЦИК в понеделник.

Изборните комисари са разбрали за устройствата от Софийска градска прокуратура. Машините е трябвало да отидат при фирмата доставчик „Сиела Норма“.

Това се случва няколко дни след като от ГЕРБ сигнализираха за 228 „излишни“ машини, открити в склад на частната фирма "Карго Партнърс". От ГЕРБ лансираха тезата, че така се готвела „измама“ на вота на 14 ноември, но от ЦИК опровергаха подобни твърдения. Доставчикът заяви, че устройствата били предназначени за други дейности в Албания и Грузия, а прокуратурата започна проверка по случая.

„Някак оставам с усещането че всичко е съсредоточено само върху ЦИК, а очевидно тя не е вносител, нито възложител на закупуването на машините, които в последно време се оказва, че „Сиела Норма”, в качеството на не знам каква, транспортира и съхранява", коментира председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

От ЦИК са решили да отговорят на прокуратурата и ДАНС, че сега разбират за новите 150 машини и не знаят какво е предназначението им.

ЦИК са пожелали устройствата да не бъдат освобождавани от митническия склад и предавани на фирмата, докато не се изясни каква е функцията им.

Пред "Медиапул" изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров казва, че тези машини са пристигнали току-що и са за гаранционно обслужване на основните 12 800 машини. На 150-те устройства нямало качен софтуер и не можели да се използват за гласуване.

Междувременно президентът Румен Радев обвърза „Сиела Норма” с бившия премиер Бойко Борисов. „Г-н Борисов наля милиони в същата фирма и съответно по време на своето управление направи така, че от нея да зависят много неща“, заяви той, цитиран от пресцентъра си.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024