Снимка: © Булевард България

Още 150 машини за гласуване, които не са включени в бройката за изборите на 14 ноември, са били открити на територията на столицата. Те се намират в митнически склад на Летище София, съобщи в. „Сега“, позовавайки се на информация от заседанието на ЦИК в понеделник.

Изборните комисари са разбрали за устройствата от Софийска градска прокуратура. Машините е трябвало да отидат при фирмата доставчик „Сиела Норма“.

Това се случва няколко дни след като от ГЕРБ сигнализираха за 228 „излишни“ машини, открити в склад на частната фирма "Карго Партнърс". От ГЕРБ лансираха тезата, че така се готвела „измама“ на вота на 14 ноември, но от ЦИК опровергаха подобни твърдения. Доставчикът заяви, че устройствата били предназначени за други дейности в Албания и Грузия, а прокуратурата започна проверка по случая.

„Някак оставам с усещането че всичко е съсредоточено само върху ЦИК, а очевидно тя не е вносител, нито възложител на закупуването на машините, които в последно време се оказва, че „Сиела Норма”, в качеството на не знам каква, транспортира и съхранява", коментира председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

От ЦИК са решили да отговорят на прокуратурата и ДАНС, че сега разбират за новите 150 машини и не знаят какво е предназначението им.

ЦИК са пожелали устройствата да не бъдат освобождавани от митническия склад и предавани на фирмата, докато не се изясни каква е функцията им.

Пред "Медиапул" изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров казва, че тези машини са пристигнали току-що и са за гаранционно обслужване на основните 12 800 машини. На 150-те устройства нямало качен софтуер и не можели да се използват за гласуване. 

Междувременно президентът Румен Радев обвърза „Сиела Норма” с бившия премиер Бойко Борисов. „Г-н Борисов наля милиони в същата фирма и съответно по време на своето управление направи така, че от нея да зависят много неща“, заяви той, цитиран от пресцентъра си. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия